szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A madarak az élőlények egyik leginkább kutatott csoportja, evolúciójuk mégis sok titkot rejt. Egy nemzetközi kutatócsoport 169 madárfaj örökítőanyagát elemezte, hogy közelebb kerüljön a titkok nyitjához. A Science című tudományos szaklapban közölt meglepő eredményeik alapján úgy tűnik, a szárnyasok családfáját újra kell alkotni.


   
Eddig a biológusok a ma élő madarakat három csoportba osztották, szárazföldi, vízi- és parti madarakéra, elsősorban életmódjuk és testfelépítésük alapján. A chicagói Field Museum munkatársa, Shannon Hackett és kollégái azonban ennek sokhelyütt ellentmondó eredményeket kaptak.
   
Így például a vízkedvelő flamingók nem állnak olyan közeli rokonságban a vízimadarakkal, mint azt eddig feltételezték, a kakukk pedig genetikailag meglehetősen távol áll a többi szárazföldi madártól. Másrészt az egymástól külsőre igencsak különböző csoportokat, mint a harkályokat, baglyokat és orrszarvúmadarakat szoros rokoni szálak fűzik egymáshoz.
   
65 millió évvel ezelőtt robbanásszerűen megnőtt a fajok száma, ez nehezítette meg eddig, hogy megértsük a madarak evolúcióját - magyarázzák a szakemberek. Emiatt alig akadtak köztes egyedek, amelyek lehetővé tették volna a kutatók számára, hogy az eddig alkalmazott összehasonlító módszerekkel derítsék fel a rokoni viszonyokat.
   
A genetikai vizsgálat azt is megmutatta, hogy a madarak számos életmódja és külső jegye az evolúció során többször, egymástól függetlenül alakult ki. Az új módszerrel most a kutatók pontosabban tudják majd besorolni a madarakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára

RTL: Korábban saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az EMMI új államtitkára