szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egymillió terroristát tartanak számon Amerikában, adta hírül az ACLU (American Civil Liberties Union) szabadságjogi szervezet. Az ACLU az FBI által fenntartott, terroristák neveit tartalmazó méretes listát tartja az amerikai bürokrácia egyik leglátványosabb negatív példájának.


Caroline Fredrickson, az ACLU washingtoni irodájának igazgatója szerint a listában gyerekek, kongresszusi tagok, háborús hősök is megtalálhatóak, nem törölték ki a névsorból a már elhalálozottakat sem, emellett olyan igen gyakori nevek is előfordulnak a listában (például Gary Smith vagy John Williams), amelyek több tucat ártatlan számára garantálják a felesleges és sok esetben több óráig tartó átvizsgálásokat és vallatásokat.

Barry Steinhardt, az ACLU Technológia és Szabadság programjának igazgatója szerint az egymilliós terroristalista tökéletes példája az adminisztráció elhibázott biztonsági lépéseinek, amelyek nemcsak a személyi jogokkal, hanem az erőforrásokkal sem kalkulálnak, számos ártatlan határátlépő életét nehezítik, valamint a számoktól függetlenül rávilágítanak a végletesen elhibázott ügyintézési módszerekre is.

A szervezet már az elnöki irodától is kérte már a listával kapcsolatos ügyvitel átszervezését, amelynek végeredményeként csak azok szerepelnének a lajstromban, akik bizonyítottan terrorista kapcsolatokkal rendelkeznek - a kérelem elbírálása még további három hónapot vesz igénybe. Az ACLU több listajelentés alapján állapította meg, hogy míg 2007 áprilisában a lista 700 ezer nevet tartalmazott, minden hónapban 20 ezer személy kerül fel rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával