szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság javaslatot tesz arra, hogy ne terheljék többletdíjakkal azt aki, külföldi útján sms-üzeneteket küld. A bizottság szerint jelenleg a szövegek- és adatok továbbításának díja, ha az sms küldője külföldön tartózkodik, tízszer akkora lehet, mint az otthoni sms küldés.


Az unió polgárainak lehetővé kell tenni, hogy a határokon átívelően is küldhessenek üzeneteket többletterhek fizetése nélkül - fejtette ki Viviane Reding, az unió távközlési ügyekben illetékes biztosa kedden sajtóértekezleten. Reding elmondta, hogy a bizottság októberben tesz majd javaslatot az uniós szabályokra, amiket az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányai még az év vége előtt elfogadhatnak.

Pataki Dániel, az európai távközlési szabályozók csoportjának elnöke, egyben a Magyar Hírközlési Hatóság elnöke szerint a díjak maximumának a 0,11 és a 0,15 euró között kellene lennie. Jelenleg az sms küldés átlagdíja 0,39 euró, de egyes mobiltársaságok 0,63 vagy 0,8 eurót is elkérnek egy-egy szöveg küldéséért.

A bizottság véget vet a "sokkhatású díjaknak", amik akkor lepik meg a mobiltulajdonosokat, ha külföldi útjukon az interneten szörföznek. Ha valaki nem szakítja meg időben az internet-kapcsolatot, esetleg euróezreket is kifizethet. Reding közölte, hogy a bizottság együttműködik majd az európai törvényhozókkal és a kormányok minisztereivel a külföldön történő internet szörfözés csapdájának gyors felszámolásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az sms díját is szabályozná az unió

A távközlési szabályozó hatóságok európai uniós csoportja (ERG) azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy korlátozzák az sms-továbbítás barangolási díjait is, csakúgy, ahogyan tavaly európai szinten felső határt szabtak a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjainak.

MTI Gazdaság

Adat roaming: irreálisan magas díjak

A telekommunikációs tanácsadással foglalkozó SciamuS Kft. szerint akár 37 500 forintot is kifizethet egy magyar mobil előfizető egy egyperces külföldi internetezésért.

MTI Tech

Megrokkant a roaming Európában

Fennakadások voltak a nemzetközi mobiltelefonálásban hétfőn és kedd reggel egy németországi vezeték átvágása miatt.

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez