szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy héttel a pekingi olimpia megnyitása előtt, augusztus elsején teljes napfogyatkozás borítja sötétségbe a Föld területének jelentős részét, így Kínát is - jelezte az "égi mechanikával" foglalkozó párizsi intézet (IMCCE) kedden kiadott közleményében.

A napfogyatkozás teljes lesz egy olyan vonalon, amely Kanada északkeleti részénél kezdődik, majd áthalad Grönland északnyugati területein, a befagyott sarki tengeren, érinti az oroszországi Arhangelszk városát, és  mielőtt Kínában véget érne, elsötétíti Szibéria északi és Mongólia keleti részét - olvasható az imcce.fr honlapon.

Más térségekben a jelenség majdnem észrevehetetlen lesz, Franciaországban például alig 6 százalékos lesz a sötétedés. A francia szakértők már most felhívták az emberek figyelmét arra, hogy óvják szemük világát, különösen pedig a gyermekekre vigyázzanak, mert a napfogyatkozás megfelelő védelem nélküli megfigyelése kisebb szivárványhártya-károsodást, vagy akár a látás végleges elvesztését okozhatja. 
 
A napfogyatkozás után egy héttel nyílik meg a pekingi olimpia, de augusztus 8-át választotta házasságkötése napjául nagyon sok kínai pár is, mert a három nyolcast tartalmazó (08-08-08) dátum a néphit szerint szerencsét hoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Részleges napfogyatkozás volt

Távcsöves megfigyeléseket és élő közvetítést szervezett a Magyar Csillagászati Egyesület október harmadikára, a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire