szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy nap leforgása alatt már második űrsétájukat kezdték meg kedden a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén lévő orosz űrhajósok, s bár a mostani missziójuk nem ígérkezik olyan veszélyesnek, mint az előbbi, a két asztronautára sok feladat vár a hatórás űrbéli "kiruccanás" idején.

Ezúttal több tudományos és műszaki feladat vár Szergej Volkov űrhajósra és Oleg Kononyenko fedélzeti mérnökre. Fel kell szerelniük az űrállomásra egy dokkoló berendezést, amelyre csatlakoztatni fognak az ISS-re jövőre érkező, kis méretű orosz kutatómodult. Ezután fel kell szerelniük az orosz Zvezda modulra egy berendezést, amely geofizikai méréséket fog végezni. A kísérlet vezetője, Arkagyij Galper szerint a berendezés közepes energiájú elektron- és protonáramlásokat tud mérni, amelyek kapcsolatba hozhatók a Földön zajló geofizikai folyamatokkal, egyebek mellett szeizmikus tevékenységgel is. Az orosz kutatók az remélik, hogy az űrberendezés segítségével olyan eljárást dolgoznak ki, amely 100-200 kilométeres pontossággal előrejelzi majd a földrengéseket.

Az új kutatóberendezés felszerelése után Volkovnak és Kononyenkónak le kell szerelnie egyet azon három konténer közül, amelyekben tavaly június óta "telelnek" kozmikus sugárzásnak kitéve különféle baktériumok, gombaspórák és magvak, illetve olyan afrikai szúnyoglárvák, amelyek képesek évtizedeken át létezni a minimálisra csökkentett élettevékenység (anabiózis) állapotában.

Ez idő alatt Gregory Chamitoff amerikai űrhajós a Szojuz űrkabinban lesz, akárcsak az múlt heti űrséta idején.

A múlt héten csütörtökön az orosz űrhajósoknak előre nem tervezett űrsétájukon a leszálló egység hővédő burkolatából ki kellett szerelniük egy robbanópatront, amely gyaníthatóan felelős az űrkabin két korábbi "kemény" földet éréséért. A robbanékony szerkezetet egy acélkonténerbe tették, amelyet októberben hoznak le a Földre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Megkezdték a második űrsétát az asztronauták

A Discovery űrrepülőgép két amerikai asztronautája hozzáfogott csütörtökön a világűrben elvégzendő munkák második szakaszához, amelyben kiegészítőkkel látják el az újonnan csatlakoztatott Kibo laboratóriumot.

MTI Tech

Orosz-amerikai űrséta kezdődött

Többórás űrsétát kezdett hétfőn egy orosz és egy amerikai űrhajós. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének két tagja - az orosz Fjodor Jurcsihin és az amerikai Clayton Anderson - már fel is szerelt egy új videokamera-állványt az űrállomás külső falára.

MTI Tech

Hat órás űrséta az ISS nemzetközi űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) bővítését célzó szerelési munkák újabb szakaszának az elvégzését kezdte meg a Föld körül jelenleg 330 kilométer magasságban keringő űrbázis legénységének két asztronautája kedden.

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Radar360: Biden rendeleteket hozott a járvány megfékezésére

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”