szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Márpedig rajzfilmes stílusú feliratokat és képeket bizony készíteni...

Márpedig rajzfilmes stílusú feliratokat és képeket bizony készíteni akarunk – éljen a Cartoon Network,   azon belül is főleg Dexter!

De visszatérve a témához: készítsünk rajzfilmes stílusú, térhatású, 3Ds szöveget Photoshopban, mindannyian ismerjük ezeket: jópofa, "dagi" betűk, főleg rajzfilmekben és képregényekben használatosak.! Lássuk hogyan…

Az alap probléma: bármennyire is jó a Photoshop, a beírt szöveget torzíthatjuk, forgathatjuk, nyúzhatjuk-vághatjuk; csak éppen térbe nem tudjuk helyezni, azaz „vastagságot” nem tudunk neki adni (szakmai nevén: „extrude”). Szerencsére erre is van egy apró trükk, amivel mégis létrehozhatjuk ezt az effektust Photoshopban (hiába, a „shop” mindenre jó, még arra is, amire nem…)

Nyissunk egy új réteget (layer), és írjunk rá egy szöveget a bármilyen betűvel – a betűtípus lehetőleg „vastag” legyen, így jobban érvényesül majd az effektus.

Ha megvagyunk, raszterizáljuk a réteget (rasterize type), erre azért van szükség, mert a sima, vektoros szövegen nem fog működni az effektus.

Ha van kedvünk, egy kicsit eltorzíthatjuk a feliratot, ezzel is jobban térbe helyezve: transform/perspective. (magyar PS-ben: "Szabad átalakítás/perspektíva... a "szabad átalakítás"-on mellesleg néhány napig az egész Techline szerkesztőség röhögött, de ez most nem tartozik szorosan ide...)

Végül valami hasonlót kapunk:

Hogy jobban kijöjjön majd az előbb már emlegetett „extrude” effektus, tegyünk egy kis szűrőt a feliratra: stylize/emboss. (magyar Photoshopban a rémísztő „stilizált/dombor” elnevezéssel találjuk meg). Csak alkalmazzuk az alapbeállításokkal a szűrőt, ás máris egy kis mélységet kapott a felirat – persze a trükk még csak most jön!

Mivel a Photoshopban nincsen Extrude funkció, most egy cselhez fogunk folyamodni (hivatalos neve „nudge”, magyarul kb. „noszogatást” jelent) - válasszuk a move tool-t (mozgatás eszköz), a V betűvel egyszerűen aktiválhatjuk.

A move tool-al kattintsunk egyet a feliraton, majd tartsuk nyomva az ALT billentyűt, miközben lassan elkezdjük nyomogatni a kurzor fel gombot. És máris kész az extrude: feliratunk vastagságot kap! Nyomogassuk addig a kurzort, amíg el nem érjük a kívánt hatást (persze az ALT-ot egy pillanatra se engedjük el).

Ha jobban megnézzük, sok-sok „nudge” réteg keletkezett a réteg palettán – ezeket csak fűzzük össze (jelöljük ki mindent, majd jobb klikk, és „merge layers”). Van tehát ismét egy rétegünk, rajta egy szöveggel – a betűknek azonban most már vastagságuk is van! Készen is vagyunk, ha nem tetszik a felirat színe, akkor egy egyszerű HUE palettán (CTRL+U) változtassuk meg, amilyenre csak akarjuk.

Készen is van a „rajzfilmes” felirat, ízlés szerint színesítsük Dexterrel, Plútó kutyával, vagy akár Anime figurákkal…


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét

A kis György herceg végig se bírta nézni David Attenborough legújabb dokumentumfilmjét