szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szárazság, vagy az extrém hőmérséklet miatt stresszes növények az aszpirinhoz hasonló vegyületet lövellnek ki a levegőbe - állapították meg amerikai kutatók. Az érzékeny jelzőrendszer megfigyelésével sok károsodástól óvhatják meg a haszonnövényeket, erdőket.

A metilszalicilát nevű anyag segíti a növényeket, hogy megelőzzék a károsodást és jelezzék a veszélyt egymásnak - mondta Thomas Karl kutatásvezető, a coloradói Nemzeti Atmoszférakutató Központ munkatársa.

"A növények aszpirinszerű vegyületek keverékét képesek előállítani, amelyek a biokémiai védelmükben és sérülésük csökkentésében fontos fehérjék képződését segítik elő" - magyarázta Karl.

Az acetilszalicilsavat, vagyis az aszpirint kezdetben fűzfakéregből állították elő, a kutatók tehát tudták, hogy növényi eredetű, ám most bizonyították először, hogy gáz formában is a levegőbe bocsátják a növények.

A Biogeosciences című szaklapban közzétett dolgozatukban leírják, hogy a jelenségre véletlenül bukkantak rá, amikor tavaly egy kaliforniai diófaligetben a levegőbe jutott illékony szerves vegyületek észlelésére állítottak fel mérőműszereket. Ezek a vegyületek az ipari szennyezéssel keveredve befolyásolják a helyi klímát.

A fáknak a mérések idején nagy szárazságot kellett kibírniuk. Az általuk kibocsátott metilszalicilát mennyisége a különösen hideg éjszakák, majd hirtelen melegedő nappalok idején volt a legmagasabb. A növények a levegőbe juttatott vegyületekkel egymásnak is jelzik az esetleges veszélyeket, azaz "távkommunikálnak".

A kilövellt metilszalicilát mérésével a mezőgazdászok és az erdészek már korai szakaszban észlelhetik az egyes növényeket fenyegető veszélyeket, származzanak akár rovaroktól, betegségektől vagy bármely más stresszhatástól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Cannabis-alapú fájdalomcsillapítót tesztelnek

Egy cannabis-alapú, a rákos betegek fájdalmainak csillapítására alkalmas szer kerülhet forgalomba az Egyesült Államokban. A világ legnagyobb gyógyszeriparába bekerülő gyártó cég örül a lehetőségnek.

hvg.hu Plázs

Veszélyesek a férfiakra a fájdalomcsillapítók

Az olyan népszerű fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin, ibuprofen és az acetaminophen, megemelhetik a vérnyomást, ezáltal pedig a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növelhetik a férfiak esetében – állapította meg egy amerikai kutatócsoport.