Tetszett a cikk?

Einsteinnek tulajdonítják a mondást, hogy ha a méhek eltűnnek a földről, az emberiség négy éven belül követi őket. A méhkaptárok elnéptelenedése, a virágport gyűjtő dolgozó méhek eltűnése 2006 óta globális jelenség. Okairól javában vitatkoznak a tudósok, de a Beeologics, egy kicsiny izraeli-amerikai cég azt állítja, hogy megtalálta a megoldást, olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely képes gyógyítani a méheket. A vállalkozás elnökével és alapítójával, Eyal Ben-Chanochhal jeruzsálemi tudósítónk beszélgetett.


Éjal Ben Hanuh. 
oltóanyagra.
hvg.hu: Egyszer csak észrevették, hogy a méhek eltűntek a kaptárakból?

Eyal Ben-Chanoch: Igen, valahogy így volt. Már 2006 óta világos, hogy nagy a baj. Amerikában élek, és itt a helyi tévékben, a rádiókban és az újságokban rengeteget foglalkoztak a kérdéssel, tavaly Amerikában már minden harmadik méhraj elpusztult. Ha, mondjuk, minden harmadik szarvasmarha kimúlt volna, akkor az egész világ csatarendbe áll, de a méhek tragédiája valahogy kevésbé foglalkoztatja a nagyközönséget. Pedig ha ne adj’ Isten tényleg eltűnnének a méhek, akkor a már ma is érezhető élelmiszeripari világválság sokkal súlyosabbá válna. A nyugati világ által fogyasztott táplálék egyharmadához szükség van a méhekre, velük együtt nemcsak a méz tűnne el, hanem rengeteg élelem is, és a maradék is sokkal drágább lenne, hiszen megszűnne a növények számára létfontosságú beporzás.

hvg.hu: Miként jöttek rá a baj okára, s hogyan találtak rá megoldást?

E. B.-H.: A tudósok máig azon vitatkoznak, hogy mi is a baj.  2007 szeptemberében látott napvilágot a nagyhírű Nature magazinban az első publikáció, amelyben Diana Cox-Foster professzor más amerikai tudósokkal közösen egy bizonyos vírust kapcsolt össze a jelenséggel. Voltak olyanok is, akik szerint a mobiltelefonok átjátszóantennái megzavarják a méhek tájékozódását. De ha valaki ismeri a méhek közlekedését, akkor tudja, hogy ez nem így van. Amikor nagy a baj, akkor mindenki előáll valamilyen elmélettel.

hvg.hu: A Beeologics tehát kifejlesztett egy ellenanyagot. De hogyan juttatják be a méhekbe? Be lehet oltani sokmillió méhet?

E. B.-H.: Az embereket még a vírus megjelenése előtt oltják be, ha már valaki beteg, a megelőző oltás már nem segít. A méheknél természetesen más technológiát használunk. Egy újszerű módszert. Hasonló technológiáért kapott 2006-ban orvosi Nobel-díjat két amerikai tudós, Andrew Z. Fire és Craig C. Mello. Az RNS bizonyos génjeinek „elhallgattatásáról” van szó. Más szóval: módszerünk segítségével kiiktatjuk a méhekből a vírust. Cukros vízbe belekeverjük a gyógyszert, így juttatjuk be a méhekbe.

hvg.hu: Miféle kísérletek alapján állítják, hogy módszerük hatékony?

E. B.-H: Először tavaly novemberben, a jeruzsálemi Héber Egyetem mezőgazdasági karának laboratóriumaiban folytatott kísérletsorozat igazolta eredményeinket. Idén március óta Amerikában „terepen” is bizonyítunk. Óriási méhpopulációval folynak a tesztek, tudomásom szerint ilyen nagyszabású, méhekkel kapcsolatos kísérleteket még nem végeztek Amerikában: 100 floridai és 60 pennsylvaniai kaptárban próbáljuk ki a szert, ami több mint 3 millió méhet jelent. Eredményeink - minden szerénytelenség nélkül - kiválóak. Hogy ne vádolhassanak bennünket részrehajlással, a kísérleteket egy külső cég, a floridai egyetem végzi, és az amerikai mezőgazdasági minisztérium is részt vesz bennük.

hvg.hu: A Beeologics izraeli-amerikai vegyesvállalat. Mi a munkamegosztás?

E. B.-H.: Floridában, Amerikában jegyezték be a céget, de az egész kutatás és a fejlesztés Izraelben zajlott. Amerikából intézzük a reklámot, a menedzselést az eladásokat, de a tudományos munka Izraelben történik.

Megfizethető ár? (Oldaltörés)

Méhraj. Zümmögő kórus
hvg.hu: Mennyire lesz drága a méhgyógyszer? Az AIDS-eseknek, a rákbetegeknek felírt gyógyszerek a drága kutatás-fejlesztés miatt olykor megfizethetetlenek.

E. B.-H: Elejétől fogva tudomásul vettük, hogy a vevőink a méhészek, a kaptárok tulajdonosai lesznek, akiknek egy-egy kaptár mindössze évi néhány száz dollárt jövedelmez. Tehát ha azt akarjuk, hogy megvegyék, ehhez kell igazodnia a gyógyszer árának. Technológiánk eleinte nagyon drága volt, de fejlesztési programunk fontos részeként idővel sikerült úgy módosítanunk, megváltoztatnunk a felhasznált anyagokat, így mára gyógyszerünk megfizethető a méhészek számára.

hvg.hu: Miként hat a cégükre napjaink pénzügyi válsága? Vannak befektetőik, van elég tőkéjük a szer piacra dobásához?

E. B.-H: Mintegy két hónappal ezelőtt sikerült befektetőket szereznünk, úgyhogy van elég pénzünk a fejlesztés folytatásához. Persze nem tudjuk, hogy a válság miként hat majd ránk, de jelenleg még semmit sem érezünk belőle.

hvg.hu: Mikorra lesz piacon a készítményük?

E. B.-H.: A gyógyszer elkészült. Bármikor készek vagyunk megkezdeni a klinikai kísérleteket a terepen levő méhekkel, bármelyik nap megkaphatjuk az amerikai engedélyt. Reméljük, időben megérkezik. A méhek ősszel és télen legyengülnek, és nem szeretnénk a hivatal késlekedése miatt elszalasztani annak a lehetőségét, hogy a különösen fertőzött területeken minél nagyobb számban egészségesen megérjék a tavaszt, a beporzás fontos időszakát. Közben kapcsolatban vagyunk más országokkal is, ahol kevésbé körülményes a gyógyszerek bejegyeztetése, talán ott gyorsabban előbbre juthatunk. Bár kétségtelen, legfőbb piacunk az Egyesült Államok.

hvg.hu: Hogy áll a konkurrencia? Vagy egyelőre egyedül vannak a piacon?

E. B.-H.: Legjobb tudomásom szerint nincs versenytársunk. Technológiánkat szabadalmaztattuk, mások valószínűleg másfajta módszerrel jelentkeznek majd, szabad a piac, mindenki próbálkozhat. A méhek megmentése legalább olyan fontos nekünk, mint az üzlet. Ketyeg az óra, mindent elkövetünk, hogy gyógyszerünk minél hamarabb a piacra kerüljön.

Shiri Zsuzsa / Jeruzsálem

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Méhek védik a tokiói madarakat

A japán fővárosban fészkelő madaraktól a természetvédők méhek segítségével tartanák távol a kis cséreket rendszeresen megtámadó varjakat.

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja

Üzeneteket váltott a francia tanár gyilkosa és az egyik tanítványának apja