szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Novemberben két új kártevő került fel a vírusok toplistájára. Az egyik, világviszonylatban, kizárólag csak a magyar toplistán szereplő rosszindulatú program például felborítja a védelmünket, ha nem frissítjük fel gépünk Flash-lejátszóját.


ESET
A novemberi vírushíradó az ESET magyar trendeket reprezentáló  statisztikáján alapul, amely több mint egymillió felhasználó statisztikai rendszerbe küldött rendszeresen jelentésein alapul.
Novemberben a top10-ben szereplő károkozók az összes magyarországi fertőzés mintegy 30 százalékáért voltak felelősek. A nemzetközi trendhez hasonlóan, az Autorun típusú (automatikus programfuttató fájlt használó) károkozók megkeserítették a magyar számítógép-felhasználók életét, ahogy a böngésző keresési beállításait módosító Win32/Toolbar.MyWebSearch is. A kéretlen reklámokat megjelenítő Virtumonde elsősorban Európában terjedt, és nálunk a lista első helyére került. A hazai top10-ből ugyanakkor hiányzik a világszerte elterjedt Win32/PSW.OnlineGames kártevő, mely a számítógépes játékok jelszavait lopja el.

A magyar toplistán a korábbi hónapokhoz képest két új szereplő is helyet kapott. Az új fertőzésnek számító Win32/Patched.BU a C:\windows\system32-ben lévő dmserver.dll állományt módosítja.

A hazai lista másik újonca, az SWF/exploit.CVE-2007-0071, kizárólag a magyar top10-ben kapott helyet november során. A károkozó a nem frissített Adobe Flash Playerek sebezhetőségét használja ki. Az óvatlan felhasználók akár egy fertőzött internetes videó elindításával is megfertőzhetik számítógépeiket. Esetenként a weboldal-tulajdonosok tudta nélkül, egy rejtett támadás révén kerül fel a káros kód az oldalra, míg máskor a portál üzemeltetőjének aktív közreműködésével.

A szándékosan hibás szerkezetű, preparált swf fájlok elindításakor a károkozó lefuttat egy kódot, melynek nyomán különböző fertőzések – például a jelszavak figyelésére szakosodott keyloggerek vagy a rejtőzködő, akár a komputer vezérlését is átvevő rootkitek – kerülnek a felhasználó számítógépére. Érdekesség, hogy a károkozó világviszonylatban már néhány hónappal ezelőtt megjelent, azonban a magyar felhasználóknál csak mostanában kezdett terjedni. A sebezhetőséget az Adobe Flash Player fejlesztői időközben javították, így a védekezéshez elegendő a programot a 10-es verzióra frissíteni. A Flash Player verziószámát egy flash videóra jobb gombbal kattintva az „About Adobe Flash Player” opció választásával ellenőrizhetjük, illetve az Adobe weboldalán ( www.adobe.com/products/flash/about/ ) is megnézhetjük. Ugyanitt a Player Download Center linkre kattintva azonnal letölthetjük a program frissítését is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi

Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi