szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai szakvásáron a világon először mutatják be a mai számítógépekben már elterjedt USB 2.0 új, még gyorsabb változatát, a 3.0-s verziót. A hírek szerint a fejlesztés tízszeres sebességnövekedést eredményez az elődhöz képest.

5 gigabit halad rajta keresztül másodpercenként
© Seagate Inc.
A Techradar.com értesülései szerint az új típusú csatlakozóról a Seagate merevlemezgyártó rántja le a leplet a CES-en. A FreeAgent nevű háttértárolóhoz a Symwave nevű vállalat fejlesztette az USB 3.0-s csatlakozót.

Az új, az ígéretek szerint tízszer gyorsabb összeköttetés annyira új, hogy még szinte meleg, ugyanis csupán a tavalyi év novemberében fogadták el a szabványt az USB fejlesztők SuperSpeed elnevezésű konferenciáján. Összehasonlításként, a jelenleg használt 2.0-s változat adatátviteli sebessége 480 megabit másodpercenként, míg az új verzió már 5 gigabit mozgatására lesz képes ugyanennyi idő alatt.

„Az USB 3.0 kevesebb áramot használ majd, mint elődje, valamint kompatibilis lesz a korábbi változatokkal” – magyarázta a Techreview-nak Yossi Cohen, a Symwave elnöke. Az USB 2.0-s csatlakozókkal felszerelt eszközök számát tízmilliárdra becsülik. A cégvezető nem árulta el, hogy a kompatibilitás milyen formában képzelhető el, hiszen, ahogyan a képen is látható, a 3.0-s dugasz eltérő formájú a korábbiaktól.

„A mai felhasználók nagyméretű digitális állományokkal dolgoznak, amelyeket szeretnének minél gyorsabban mozgatni a különböző elektronikus eszközök és a számítógépek között” – tette hozzá Jeff Ravencraft az USB Implementers Forum elnöke. „A SuperSpeed USB a technológiára érzékeny emberek és az átlagos, otthoni felhasználók igényeit is kielégíti.”

Az USB 3.0-s csatlakozóval felszerelt eszközök az idei év második felében jelenhetnek meg, széleskörű elterjedésükre azonban csak 2010-től számítanak a szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A válság a CES-re is rányomja a bélyegét

A Las Vegasban évente megrendezett szórakoztató-elektronikai szakvásár, a CES jellemzően a legújabb, legnagyobb és legdrágább eszközök seregszemléje. Idén azonban változik a trend, a lélegzetelállító kütyük helyét inkább a kompakt, energiatakarékos készülékek veszik át.

hvg.hu Tech

Tízszeres sebességet ígér az új USB

Jóval gyorsabban másolhatóak majd zenék, videók, fényképek és egyéb adatok az új USB-szabvány bevezetése után. A specifikációt nyolc év után újrafrissítik, az örömteljes lépés pedig könnyen a rivális FireWire szabvány halálát jelentheti.

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

20–25 százalékkal is drágulhat a hús

20–25 százalékkal is drágulhat a hús

Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla

Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla