szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szigetországban a polgárok megfigyelése eddig is jelentős volt, mostantól azonban már az iskolákban tanuló diákokat is szemmel tartják. Már a 4 éves kicsiket is figyeli a Nagy Testvér.

A Daily Mail napilap értesülései szerint a kezdeményezés nagy port vert fel, mivel az iskolákba kamerákat telepítő cég elnöke nem más, mint az ellenzék árnyékkormányának kijelölt gyermekügyi minisztere, Tim Loughton. Bár ő jelenleg nincs kormányon, azonban az angol politikai életben a befolyásos parlamenti képviselők szava sokat nyom a latba bizonyos kérdések esetében. Egyes hangok arra szólítottak fel, hogy mivel a parlament tagjait rendesen megfizetik, ráadásul számtalan esetben kapnak költségtérítést, ezért nem kellene engedni, hogy vállalatok igazgatótanácsában foglaljanak helyet.

További kérdés, hogy az osztálytermenként 3000 fontba (közel 900 ezer forintba) kerülő kamerák árát nem kellene inkább az oktatás fejlesztésére költeni, mivel a brit nebulók sok esetben ugyancsak felkészületlenül lépnek ki az iskolából tanulmányaik végén.

Emellett a személyiségi jogokért aggódó aktivisták is összeráncolták a szemöldöküket. Ők azzal érvelnek, hogy a hangokat és képeket egyaránt rögzítő berendezések feszélyezik a gyerekeket és a tanárokat egyaránt, mivel tudják, hogy minden mozdulatukról felvétel készül. Ez minden bizonnal gátolja az oldott tanár-diák kapcsolat kialakulását és hátráltathatja az oktatást.

Az ötlet pártolói szerint a kamerákat elsősorban a középiskolákban lenne érdemes felszerelni, mivel az agresszió itt már gyakrabban felüti a fejét, azonban a 4 éves gyerekek óvodai viselkedését talán nem annyira lényeges monitorozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Szembe ültetett webkamerával sokkol a művész

Tanya Vlach 2005-ben vesztette el fél szemét egy autóbalesetben. A 35 éves San Fransiscó-i művész most azt a felhívást intézte a világ fejlesztőinek: gyártsanak le neki egy olyan webkamerát, amelyet elhelyezhetne nem használt szemüregében. Minderre nemcsak a Wired volt főszerkesztője, hanem az Intel egyik vezető fejlesztője is felfigyelt.

hvg.hu Tech

Intelligens kamerák őrzik a vasúti kábeleket

Intelligens kamerák vigyázzák a Budapest – Bécs nemzetközi vasútvonal legfontosabb csomópontjain lefektetett biztonsági rézkábeleket. A kamerák már akkor riasztják a biztonsági szerveket, amikor valaki a kábelek közelébe kerül. A megnövekedett rézkábel lopások a tetemes károkozás mellett az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

hvg.hu Tech

Elrejthető az arc a biztonsági kamerák elől

Az URA / FILOART művészeti csoportnak köszönhető az a biztonsági fórumokat is megjárt projekt, amelynek segítségével könnyen elrejthetjük arcunkat a biztonsági kamerák elől. És tényleg: ehhez egy fejpánton kívül csak minimális elektronika szükséges.

Bari Máriusz Tech

Maguktól figyelnek és értékelnek minket a biztonsági kamerák

Emberi segítség nélkül, jelentős költségkíméléssel lehetne átalakítani a biztonsági videokamerák jelenlegi rendszereit egy újonnan szabadalmaztatott amerikai megoldás segítségével. A gépek alapos elemzés alapján meg tudják mondani: mi az, ami normális és mi az, ami erősen rendhagyó viselkedésnek minősül.