szerző:
techline.hu

A geocaching egy fiatal technikai sport.

A geocaching egy fiatal technikai sport. A természetjárás és a csúcstechnika ötvözeteként a játék célja, hogy a műholdas helymeghatározó rendszer felhasználásával a résztvevők olyan helyekre vezessék el játékostársaikat, amelyeket érdekesnek találnak.

Az egész világon találhatunk rejtett kincses ládákat

A GPS alapú helymeghatározásnak néhány éve még komoly hátránya volt, hogy  a polgári felhasználás pontosságát mesterségesen rontották. 2000 májusában azonban megszüntették ezt a mesterséges rontást, így a vízszintes hiba tíz méter alá csökkent. Ekkor pattant ki egy Dave Ulmer nevű amerikai agyából az ötlet: elhelyezett egy ládát egy erdő közepén, majd különböző levelezőlistákra elküldte a pontos koordinátákat. Az első pillanattól sokan csatlakoztak a játékhoz, Ulmer rövidesen létrehozta az első geocaching honlapot, amely tartalmazta az elrejtett geoládák helyét Azóta a játék nemzetközivé vált, több mint 200 ország kincsvadászai keresik a világ különböző helyein elrejtett ládák tízezreit.

Fontos, hogy időjárásállóak legyenek a ládák

Magyarországon a www.geocaching.hu címen tárolják a hazai ládák adatait, amiből cikkünk írásakor 2347 darab volt.  Az oldalon böngészve találhatunk  magunknak célpontot, majd utána a koordináták alapján, GPS segítségével navigálhatunk a rejtekhelyre. A megtalált ládából kivehetünk valamilyen „kincset”, de cserébe nekünk is kell valamit a helyére tenni.

Az úgynevezett  hagyományos  ládák általában egy nagyobb fagylaltos dobozhoz hasonlítanak. Ezekbe kényelmesen beleférnek kisebb ajándékok, játékok, emléktárgyak és a napló, ami egyben a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszót is tartalmazza. Vannak ezen kívül  mikroládák is. Ezek kis gyógyszeres vagy filmes dobozok. Olyan helyekre szokták ezeket telepíteni, ahol nehéz lenne egy nagyobb dobozt észrevétlenül elrejteni.
Akik szeretik az igazi kihívásokat, azok megpróbálkozhatnak a multiládákkal. Ilyenkor a jelszó több részből áll, több ládából kell összeállítani azt. A virtuális ládák főleg olyan nevezetes helyeken találhatók, ahol nehézségbe ütközne egy valódi láda elrejtése. Léteznek még esemény ládák is, amelyeknél  nemcsak a megtalálás helye, hanem annak ideje is fontos. A hazai geocaching történetében például már volt olyan esemény láda, amely így hívta „elrejtőjének” esküvőjére az érdeklődőket.

A ládák internetes leírásai fontos adatokkal és képekkel segíti a megtalálást

A nemzetközi geocaching oldal a www.geocaching.com címen érhető el, és általában rövid keresés után a legtöbb országnak  megtalálhatjuk a nemzeti geocaching oldalát is. Ezekről GPS eszközök vagy PDA-n futó navigációs szoftverek  számára értelmezhető adatállományként is le tudjuk tölteni a ládák koordinátáit. 
Egy jól felkészült ládavadász alaposan körülnéz az interneten, mielőtt elindul. Azonban előfordulhat, hogy a kiválasztott láda megtalálása után másik közeli ládát is fel szeretne keresni, de annak pontos leírása nem áll rendelkezésére. Ilyenkor nagy segítség lehet a mobiltelefon és a WAP. A http://geocaching.hu/wap/ címen a ládák rövidített leírásaihoz telefonon keresztül is hozzáférhetünk. A WAP oldalakon kereshetünk a ládanév, láda sorszáma vagy a leírásrészlet szerint. Ugyanitt a megtalálások bejelentésére is van lehetőségünk.

Utazó ügynökök és más csodabogarak
A Groundspeak Travel Bug, azaz Bogár egy interneten követhető „dögcédula”, amelyet bármilyen utazó ügynökre ráköthetünk. Ez az utazó ügynök akármilyen kis tárgy (plüssálat, kulcstartó, matchbox, műanyag figura) lehet, ami belefér a geoládákba. A dögcédulák segítségével az utazó ügynököket nyomon lehet követni a www.geocaching.com oldalon, a Track Travel Bugs menüpontnál. A Bogárhoz tartozó tárgy attól lesz utazó ügynök, hogy a Bogarat a megtalálók ládáról ládára viszik a terepen, miközben nyomon követik útját az interneten.

Az utazó ügynökök azonosítója

Egy Bogár célját, feladatát az utazó ügynök elrejtője határozza meg. Az elrejtő bármilyen feladatot adhat az ügynöknek, például hogy érjen el egy bizonyos országot, vagy kerülje meg a Földet egy adott irányban, netán látogasson meg bizonyos típusú ládákat. De az is előfordulhat, hogy az ügynöknek nincs konkrét feladata, csak annyi, hogy utazgasson a nagyvilágban a Bogara felügyelete alatt.
Minden Bogáron van egy egyedi azonosítószám. Ez az azonosító teszi lehetővé, hogy bejelenthessük az interneten az ügynök megtalálását, és hogy ott pontosan nyomon lehessen követni az útját. Ezzel az azonosítóval lehet megtalálni az utazó ügynök saját weboldalát is. Aki tehát talál egy utazó ügynököt, olvassa el figyelmesen, hogy mi a feladata, és csak akkor vegye ki a ládából, ha tud segíteni célja elérésében. Fontos az is, hogy az ügynök és a Bogár megtalálását jelentsük a nemzetközi oldalon, és persze azt is, amikor lerakjuk egy másik ládába. Utazó ügynököt csak olyan ládába lehet elhelyezni, ami már a www.geocaching.com oldalon is be van jelentve.

Ez a plüss zebra Budapesten is járt

Az utazó ügynökök mellett más, világot bejáró tárgyak is léteznek. Ilyenek a geocoin-ok. Ezek speciális érmék, amelyek szintén tartalmaznak egy egyedi azonosító számot, ezzel lehet követni, merre járnak.
Azon sem kell meglepődni, ha egy „zöldhasút” találunk a ládában. Létezik ugyanis egy olyan játék is, amelyben amerikai egydollárosok vándorlását figyelhetjük.

Az egydollárosok vándorlását is követhetjük

A www.wheresgeorge.com internet oldalon kiadási év és sorszám szerint tartják nyilván a játékban részt vevő bankjegyeket. Az ilyen egy dollárokat nyugodtan használhatjuk fizetéskor, vásárláskor vagy pénzváltáskor. Nincs más dolgunk, mint regisztrálni, hogy hol találtunk rá, mielőtt túladnánk rajta. Megdöbbentő útinaplókat olvashatunk ezen az oldalon, olyan dollárokról, amelyek évek alatt több ezer mérföldet és a világ sok országát bejárták. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Forradalmi ellenállásra szólította fel híveit Matteo Salvini

Forradalmi ellenállásra szólította fel híveit Matteo Salvini

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Másfél napja lángol ötszáz körbála Fejér megyében

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Magyarországon buszoznak a legtöbbet az uniós tagállamok közül

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

„A világ legszerencsésebb fickója vagyok” – így örült az angol tanár annak, hogy diákjai óra helyett tiltakoztak

„A világ legszerencsésebb fickója vagyok” – így örült az angol tanár annak, hogy diákjai óra helyett tiltakoztak