szerző:
hvg.hu

A virginiai műszaki egyetem kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amelynek köszönhetően a Holdra visszatérő űrhajósok a helyszínen megtalálható alapanyagból építhetnek maguknak menedéket.

Készül a Hold-tégla
© Virginia Tech
© NASA
Az MSNBC értesülései szerint a Virgina Tech (VT) kutatói a Holdon található, kőzetszerű anyagot elegyítenék alumíniumporral, amelyeket tetszés szerint formálhatnak elektromosság segítségével.

Az elgondolás szerint a hosszútávú Hold-missziókra érkező űrhajósok a formula segítségével egy csaknem minden fajta környezeti hatásnak ellenálló, kupola formájú otthont építhetnének maguknak.

„A kész építmény leginkább egy jégkunyhóra hasonlít” – magyarázta a projektben résztvevő Kathryn Logan professzor az MSBC-nek adott interjújában. „Nincs szükség szögekre, sem cementre, hogy megőrizze a formáját, erről ugyanis az így készült téglák formája gondoskodik.”

A Holdon használható téglákat a Pacific International Space Hold-kolonizációs pályázat keretében hozták létre. A VT csapata a két elvihető díj közül az egyiket megnyerte, a másik a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóié lett.

A virginiai tudósok célja az volt, hogy a Holdra visszatérő űrhajósok a helyszínen található alapanyagokkal tudjanak dolgozni. Ehhez az égitesten nagy mennyiségben fellelhető regolit nevű anyagra lesz szükségük. Az alumíniumot az űrutazáshoz használt jármű alkatrészeiből nyerik, ám azt felhasználás előtt porrá kell darálniuk. Az ehhez szükséges energiát napelemes egységekből nyernék.

A Földön ugyan nem igazán találni regolitot, a kutatók a NASA-által jóváhagyott helyettesítő anyagot alkalmaztak, amely gyakorlatilag vulkáni hamuból áll. A keverékbe két elektródát illesztenek, majd áramot vezetnek a masszán keresztül. Amikor feszültség alá helyezik a rendszert, az űrhajósok jobban teszik, ha eltávolodnak az olvasztótégely közeléből, mivel a reakció során mintegy 1500 Celsius-fokos hő keletkezik és az alapanyagok szikrázva olvadnak össze.

A módszerrel elméletileg bármilyen méretű és formájú blokkot létre lehet hozni, a kisméretű, egymáshoz kapcsolódó tégláktól kezdve akár egy komplett leszállóhelyig. Ha a kutatók kidolgoznak egy megfelelő módszert arra, hogy a fenti reakciót biztonságosan végre lehessen hajtani, akár perceken belül kész lehet az űrhajósok „szálláshelye”.

A termit reakciónak nevezett jelenség segítségével egyébként fémötvözeteket és különböző kerámiákat hoznak létre. Logannek azután jutott eszébe a holdbéli építőanyag ötlete, hogy hasonló módszerrel tankokon alkalmazott páncélzatot fejlesztett a Georgia Tech egyetem kutatójaként.

A páncélzathoz hasonlóan a fenti anyagból készült építmények is szilárdak lesznek és megvédik a bent tartózkodókat a külső hatásoktól. Az így készült falak ellenállóképességét jelzi, hogy akár egy meteor becsapódását is kibírnák, emellett – a VT tudósainak kutatási eredményei szerint – a kozmikus sugárzás ellen is védelmet nyújtanak.
Persze még néhány kérdést meg kell válaszolnia a kutatóknak, mielőtt a holdbéli építkezés megkezdődhetne, például meg kell oldani az ilyen módszerrel készült lakómodulok oxigénellátását. Ennél valószínűbb, hogy eleinte csak leszállóhelyeket és a felszerelés tárolását biztosító kunyhókat készítenek majd a regolit-alumínium keverékből.

„Érdekes technológia és roppant izgalmas ötlet” – mondta Jerry Sanders, aki a NASA munkatársaként a helyi (in situ) erőforrások hasznosítását tanulmányozza. „Az in situ forrásalkalmazás esetén mindig mérlegelnünk kell a felszerelés és az alapanyagok költségeit.”

Az amerikai űrügynökség vizsgálja, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a Holdon előállított építőanyagok szempontjából. A döntésre évek múltán kerülhet csak sor, persze addig a lehetséges technológiák sokat finomodhatnak.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Tech

Obama beiktatásán a NASA új holdjárója is részt vesz

A NASA mérnökei által kifejlesztett, mobil kutatólabornak és szállásnak is használható jármű nyilvános szerepléseit akkora érdeklődés övezte, hogy az amerikai űrügynökségnél úgy döntöttek, a 44. amerikai elnök beiktatására is elviszik a járgányt.

hvg.hu Tech

Vizet fakasztani a Holdon, vakációzni az űrben

Főként az űrbe néz a tudományos élet az elkövetkező tizenkét hónapban. Amerika a kereskedelmi űrutazáson dolgozik, Oroszország, Kína és Dél-Korea pedig űrszondákkal lép a csillagok közé. Mindeközben a Föld tudományos évfordulóktól lesz hangos: többek között idén ünnepelhetjük Darwin születésének 200. évfordulóját. Összeállításunk az idén várható jelentősebb tudományos pillanatokról.

MTI Tech

Leszállt a Holdra az indiai űrszonda egy műszere

Leszállt a Hold felszínére pénteken a Csandraján-1 indiai űrszonda egyik műszere; hasonló manőverre még nem volt példa a 45 éve elindított indiai űrprogram során - jelentette be az ország űrkutatási hivatala.

hvg.hu Tech

Atomerőművet építene a Holdon a NASA

Az amerikai űrügynökség a jövő küldetéseit szem előtt tartva, már azok energiaellátásáról szeretne gondoskodni. Ezt egy felszín alatti nukleáris reaktor segítségével oldanák meg, amelynek jelenleg

MTI Tech

A Hold és a Föld egy égitestet alkotott?

A Holdon talált víz arra utal, hogy a Föld és kísérő égiteste egykoron egységet alkotott - legalábbis erre következtetnek amerikai kutatók a holdkőzetek víztartalmának vizsgálata alapján.

MTI Tech

A NASA vezetője borúlátó a Hold-programot illetően

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetője borúlátó az amerikai Hold-program jövőjét illetőn; attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől.

Bari Máriusz Tech

A Holdon nincs bázisunk, a gyerekeinket elhülyítik

A nyugati társadalom egyre jobban öregszik, így könnyebben fogadjuk el a test- és agybeültetéseket. Gyermekeink robothörcsögökkel játszanak majd, amik éjszaka helyettük raknak rendet a lakásban. A lányok és asszonyok kaméleonsminket hordanak majd. Amibe eddig érdemes volt befektetni, az elveszíti az értelmét. Brit futurológusok beszélnek az elkövetkező tíz évről.

hvg.hu Tech

Atomot a Holdra! – keresik a megoldást

A NASA 2020-ig nem csak újra embert szeretne juttatni a Hold felszínére, de már az űrhajósok mindennapjaira is gondolnak, legalábbis ami az energiaellátást illeti.

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Cáfolja a törvényszék a Pesti Srácok állításait

Használ Chrome-bővítményt? Veszélyben lehetnek az adatai

Használ Chrome-bővítményt? Veszélyben lehetnek az adatai

Hibát találtak az 5 legjobb jelszótároló programban, kilophatók a jelszavak

Hibát találtak az 5 legjobb jelszótároló programban, kilophatók a jelszavak

Venezuela éhezik, de nem engedi be a segélyeket

Venezuela éhezik, de nem engedi be a segélyeket

Közszolgálati sztrájkbizottság: Legyen sztrájk a kórháztól a bölcsődéig

Közszolgálati sztrájkbizottság: Legyen sztrájk a kórháztól a bölcsődéig

Húsgolyó-gyorsítót építettek svéd fizikusok

Húsgolyó-gyorsítót építettek svéd fizikusok