szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010-től tömegtermelésben készül Németországban a mesterséges bőr. A Fraunhofer-Gesellschaft kutatóinak módszerei jelentősen megkönnyíti a bőrbetegségekben szenvedők életét, de az égési sérülések is orvosolhatóak az újszerű megoldással, írja az IEEE Spectrum.


A Fraunhofer által kifejlesztett mesterséges bőr az eddigi próbálkozásokhoz képest olcsóbban és gyorsabban készül, valamint a benne található véredényeknek köszönhetően beültetésekhez legalább annyira jól használható, mint amennyire kozmetikai tesztelések vagy szépészeti beavatkozások esetében is.

Ilyen a mesterséges bőr, még
laboratóriumi körülmények között
© Fraunhofer-Gesellschaft
A bőrgyártó technológia egy hónapban 5000 apró bőrfoltot képes előállítani, ami több mint 3200 négyzetcentiméternyi szövetnek felel meg. Egy 0,8 négyzetcentiméternyi bőrfolt előállítása körülbelül 49 dollárba kerül.

A német cég jövő évtől kívánja piacra dobni az automatizált bőrgyártó készülékeket - ezekben számítógépes rendszerek kontrollálják azon oldatokat, amelyekben a bőr nő, folyamatosan figyelik a tartályokat fertőzések nyomaiért, irányítják a legyártott bőrszövetet formára vágó pengéket, mindemellett minőségellenőrzést is végeznek - mindehhez a Fraunhofernek 19 új szabadalma kötődik, írja az IEEE.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!