szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrügynökség feladata lenne a Földet veszélyeztető óriás-aszteroidák követése, azonban egy szövetségi jelentés szerint nincs meg a szükséges pénzügyi keret ennek teljesítésére.

A Discovery értesülései szerint az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia jelentésében az áll, hogy bár a Kongresszus négy évvel ezelőtt bízta meg a NASA-t ezzel a feladattal, azonban az ehhez szükséges távcsövek építésére nem folyósított pénzt az űrügynökségnek.

A megbízás egészen konkrétan úgy szól, hogy a NASA-nak a Földet potenciálisan veszélyeztető aszteroidák és üstökösök 90 százalékát kell felderítenie 2020-ig. A szervezet a hiányzó költségvetési fedezet ellenére a munka egyharmadát elvégezte meglévő eszközeivel.

A NASA becslése szerint mintegy húszezer olyan üstökös és aszteroida mozog a Naprendszerben, amelyek veszélyt jelenthetnek bolygónkra. Ezek jellemzően 230 méternél nagyobb átmérőjűek. A tudomány jelenlegi állása szerint a húszezerből mintegy hatezer ilyen objektum pályájával vagyunk tisztában.

A 230-1600 méteres átmérő között az aszteroidák képesek lehetnek teljes régiók elpusztítására, azonban a bolygóra nem jelentenek közvetlen veszélyt – írta a jelentésben Lindley Johnson, a NASA Földközeli objektumok (near-Earth objects) programjának vezetője. Az ennél nagyobb aszteroidák esetében természetesen komolyabb fenyegetéssel lehet számolni.

A csillagászokat épp a múlt hónapban érte nagy meglepetés, amikor egyik napról a másikra észrevették, hogy valami eltalálta a Jupitert. A becsapódás a Föld méretével megegyező foltot hozott létre a bolygó felszínén. A szakértők szerint a Jupitert jóval gyakrabban érik ilyen becsapódások, annak elhelyezkedése, erős gravitációs vonzása és hatalmas mérete miatt.

„Az akadémia jelentéséből kiderül, hogy van egy problémánk, amivel nem foglalkozunk kellő mértékben” – mondta Louis Friedman, a Planetary Society nevű társaság elnöke, arra célozva, hogy az amerikai kormány az egyetlen, amelyik – ha nem is kellő mértékben, de - figyelmet fordít a veszélyes aszteroidákra,

A NASA számításai szerint a Kongresszus által meghatározott kvóta teljesítéséhez mintegy 800 millió dollárra lenne szükség 2020-ig, ehhez ugyanis új földi, vagy űrbe telepített teleszkópokat kellene építeni. Johnson szerint, ha a NASA kapna legalább 300 millió dollárt, az már elég lenne, hogy az 500 méternél nagyobb aszteroidákat feltérképezzék. Az űrügynökség azonban még ennyit sem kapott, s John Logsdon, a George Washington Egyetem űrkutatási ügyek szabályozásával foglalkozó professzora szerint elképzelhető, hogy soha nem is kapja meg ezt a támogatást.

„Ez a program kicsit elárvult” – mondta a szakember. „Nincs ugyanis egyetlen nagy érdekcsoport sem, amelyik lobbizna a pénzért.”

Jelen pillanatban a NASA öt olyan objektumot követ, amelyek 1:1 000 000-nál nagyobb eséllyel találhatják el bolygónkat, s komoly pusztítást lennének képesek véghezvinni. A legkomolyabb veszélyt jelenleg egy több mint 200 méteres átmérőjű aszteroid jelenti, amely 1:3000-hez eséllyel csapódik a földbe. Ennél is komolyabb az Apophis nevű űrszikla, amely  1:450 eséllyel találkozik bolygónkkal (2036-ban, 2037-ben, vagy 2069-ben), mérete pedig kétszerese az előbb említett aszteroidának.

A NASA egyébként külön weboldalt hozott létre, ahol az internetezők megismerhetik a Földközeli objektumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A nukleáris fegyver nem jó a veszélyes aszteroidák ellen?

Egy volt Apollo-űrhajós szerint nem biztos, hogy az atomfegyverek jelentik a megfelelő megoldást a nagy méretű aszteroidák ellen, amelyek becsapódásuk esetén tragikus következményekkel járnának a Föld lakosságára nézve.

MTI Tech

Aszteroida csapódott 2300 éve az Atlanti-óceánba?

2300 évvel ezelőtt egy 100 méter átmérőjű aszteroida csapódhatott az Atlanti-óceánba Amerika partjainál, nyomában pedig pusztító szökőár érte a mai New York térségét - állítják amerikai kutatók.

hvg.hu Tech

Aszteroidát fotózott az európai űrszonda

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű űrszondája kevesebb mint 800 kilométerre közelítette meg a Steins nevű aszteroidát, hogy felvételeket készítsen róla.

hvg.hu Tech

Kreditet kaphatunk, ha letérítünk egy aszteroidát a pályájáról

Sokszereplős online játékot fejleszt a NASA. Az Astronaut: Moon, Mars, and Beyond című játékban űrhajót építhetünk, megtervezhetjük, milyen útvonalon lépünk ki a Naprendszerből, majd ezt megpróbálhatjuk megvalósítani is. Az űrintézmény eközben nem titkolja: a jövő generációinak géniuszait akarja kiszűrni a programmal.

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen