szerző:
hvg.hu

Egy amerikai katonai robotgép vasárnap önállósította magát, végül vadászgépnek kellett lelőnie, mielőtt behatolt volna egy másik ország területére.

A brit The Register értesülései szerint a Reaper (kaszás) fantázianevű MQ-9 Predator-B öttonnás, távvezérelt repülőgép, amely akár 14 Hellfire típusú rakétát is tud hordozni. Ezek mindegyike képes egy tank vagy egy épület megsemmisítésére. A Reapert az amerikai és a brit légierő Afganisztánban a tálibok elleni harcban használja.

Az amerikai légierő központi parancsnoksága, az USAFCENT által kiadott közlemény szerint a gép harci feladatot teljesített, amikor megszakadt vele a kapcsolat. Repülési útvonalán az MQ-9-es elhagyta volna Afganisztán légterét, ezért a U.S. Air Force megelőző lépésként Észak-Afganisztán egyik kietlen területe felett lelőtte a gépet.

A Reaper egy katonai repülőtér kifutóján - félelmetes fegyver, főleg, ha elszabadul
© AP

A közlemény szövege szerint a meghibásodott harci robot „egy hegy oldalába csapódott”. Civil áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az USAFCENT nem nevezte meg, milyen típusú gépet küldtek a „lázadó” megfékezésére, de a The Register újságírói úgy vélik, a logikus választás egy vadászrepülő – valószínűleg egy F-15-ös, F-16-os vagy F-18-as –, a legolcsóbb megoldás pedig a repülőre szerelt gépágyú használata lehetett. A pilótának nem kellett aggódnia az ellenállás miatt, a Reaper ugyanis jóval kisebb teljesítményű gép, mint bármelyik a három vadászrepülő közül, emellett nincs is felszerelve légiharcra alkalmas fegyverzettel.

A katonai közleményből nem derül ki, hogy a meghibásodást külső beavatkozás okozta, esetleg a Reapert akár amerikai célpontok elleni támadásra akarták felhasználni, vagy egyszerű műszaki hibáról van szó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Olyanok a robotok, mint mi: már csalni is tudnak

Nem kellett sokat várnunk a robotok "életszerűbb" viselkedésmintáira. A Wired egy olyan kísérletről számol be, amelyben jutalmat kereső robotok önmaguktól tanulták meg megtéveszteni egymást - mindez természetesen a természetben számos állatfajnál ismert jelenség.

MTI Tech

Jövőre a magyarok is használnak robotrepülőgépet Afganisztánban

A jövő év második felében már robotrepülőgépeket is használ majd a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja Afganisztánban; a személyzet felkészítése januárban kezdődik Izraelben - mondta el az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter csütörtökön.

hvg.hu Tech

Robotrepülőgépeket fejlesztenek egy budapesti főiskolán

A robotrepülőgépek nem csak a 21. század csatatereit rendezik át radikálisan, de rövidesen átformálják a gazdasági és a mindennapi élet egyes területeit. A felsőoktatás és a piaci szféra példás együttműködése nyomán a magyarok is képesek a nemzetközi mezőnyben kimagasló high-tech fejlesztések véghezvitelére.

hvg.hu Tech

Nem csak szárnyai mozgathatják a robotlegyet

Tavaly a Harvard kutatói számoltak be miniatűr robotlegyükről, amely kémkedésben és vészhelyzetet követő mentések során egyaránt hasznos lehet. Most az Arizonai Egyetem kutatója kérdőjelezte meg találmányukat: szerinte nem csupán a szárnyak mozgása van a robot mozgásában, adta hírül a New Scientist.

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Miért mindig ugyanazt a márkát vásároljuk?

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet