szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft által üzemeltetett Hotmail szolgáltatás több mint tízezer felhasználójának tették közzé belépési adatait, amelyet az adathalászat – phising – módszerével szereztek meg.

A BBC értesülései szerint főként európai felhasználók hozzáféréséhez jutottak hozzá. A redmondi óriás elismerte az incidenst, majd vizsgálatot indított, hogy kiderítse, kik állnak a támadás mögött.

Az adathalászok hamis weboldalak segítségével vették rá a felhasználókat, hogy a bejelentkezéshez használt adataikat, valamint adott esetben akár banki információkat is kiadjanak.

„Tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos Windows Live Hotmail felhasználók adatait illegális úton szerezték meg és helyezték el a weboldalon” – nyilatkozta a Microsoft szóvivője.

Graham Cluley, a Sophos informatikai biztonsággal foglalkozó cég elemzője a BBC-nek nyilatkozva hozzátette: „elképzelhető, hogy a több mint tízezer felhasználó adatait tartalmazó lista egy nagyobb állománynak csupán egy részét képezi. Egyelőre nem tudjuk, milyen mértékű incidensről van szó.”

Az esetről elsőként a newin.net blog számolt be. Az értesülés szerint a jelszavak október 1-én jelentek meg először a pastebin.com weboldalon, amelyet a programozók előszeretettel használnak kódsorok megosztására. Bár az adatokat azóta eltávolították, a BBC szerkesztői mintegy még egy 10 028 névből álló listát láttak az oldalon. Az adathalászat a hotmail.com, live.com és msn.com végződésű címeket érintette.

Cluley azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy minél hamarabb változtassák meg belépési jelszavukat. A biztonsági szakértő felhívta a figyelmet, hogy ha az adott jelszót más oldalon is használják, ott is érdemes lecserélni azt. Tapasztalatai szerint ugyanis az internetezők legalább 40 százaléka ugyanazt a jelszót használja mindenhol.

A BNO News értesülései szerint azóta napvilágot látott egy újabb lista, amelyen már a Yahoo, a Gmail és az AOl levelezőrendszereit használók adatai is szerepelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!