szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábbi méréseink alapján ráadásul ez az egyik leghatékonyabb tömörítőprogram, ha képeket tömörítünk, és a saját...

Korábbi méréseink alapján ráadásul ez az egyik leghatékonyabb tömörítőprogram, ha képeket tömörítünk, és a saját, sit/sitx formátumát használjuk. Ilyenkor ugyanis egy-egy JPEG kép méretét akár 30%-kal is képes zsugorítani, ami egy eleve tömörített kép esetében nem kis teljesítmény (a StuffIt a képminőségen nem ront, de a képet természetesen csak a stix fájlból való kicsomagolás után lehet megnézni). A hatékonyságért persze némi idővel fizetünk, hiszen az erősebb tömörítvény elkészítése jóval tovább tart.
A legújabb változat egyelőre csak Macre jelent meg, aki Windowson szeretné használni, az a StuffIt 2009-et vásárolhatja meg, amelyről itt írtunk korábban.

Minden ami volt, megmaradt
Amit az előző változatnál megszoktunk, azt itt is megkapjuk: több mint 25 tömörített formátum kicsomagolásának a lehetőségét, illetve StuffIt, ZIP és Tar arhcívumok készítését, gyakorlatilag minden létező opcióval, vagyis titkosítással, több részre osztással, nézőképek beillesztésével stb.

Ránézésre nincs sok változás

Bár az OS X maga is képes ZIP fájlok készítésére és kicsomagolására, a StuffIt azért ezt jóval ügyesebben képes megoldani: többek között jelszóval védhetjük le azokat, kihagyhatjuk a tömörítvényekből a Windows felhasználók számára némileg bosszantó OS X-es extrafájlokat, kicsomagolásnál pedig akár több részre darabolt ZIP/7zip fájlokkal is dolgozhatunk.
Saját célra amúgy is érdemesebb a sit/sitx formátumot használni, hiszen így jóval több helyet spórolunk meg. Ha másoknak küldünk ilyen fájlokat, és ott várhatóan nincs fent a StuffIt a gépen, érdemes linket mellékelni az e-mailben az ingyenesen letölthető StuffIt Expanderhez (a Windows verzió innen, a Mac-változat innen tölthető le), amelynek segítségével már bárki ki tudja csomagolni az állományt.
Emellett készíthetünk telepítőkészleteket, kereshetünk és nézőképekkel böngészhetünk az archívumokban, belenézhetünk a támogatott tömörítvényekbe a Quick Look segítségével, van 512 bites vagy AES 256-os titkosítási lehetőség, és még megannyi hasznos funkciót kapunk a pénzünkért. Sok értelme nem lenne most felsorolni, mi mindent tud az előző változat óta a StuffIt. Akit részletesen érdekel, elolvashat róla mindent korábbi cikkünkben.
Lássuk inkább, milyen plusz dolgokat találunk a 2010-es változatban!

Újdonságok
A StuffIt 2010 sajnos nem tartalmaz korszakalkotó újításokat, de némileg optimalizálták a sebességét, illetve teljesen Snow Leopard (Apple OS X 10.6) kompatibilissé tették a csomag minden részét.
Emellett az eddiginél is hatékonyabban tömöríti a TIFF, PNG, MP3 és WAV fájlokat, illetve az eddig megszokott formátumok mellett immár képes lemezkép fájlok (DMG) létrehozására is, közvetlenül a MagicMenu-ből. Utóbbi ugyan nem kunszt, hiszen a rendszerben megtalálható Disk Utility is képes rá, de itt az egész műveletet megússzuk a fájlok kijelölésével, majd egy kattintással.

A Magic Menu viszont bővült

Kapunk egy-egy nagyon praktikus plug-int is az iPhoto-hoz és az Aperture-höz, így ezekből közvetlenül küldhetjük képeinket tovább hatékonyan tömörítve e-mail mellékletként.

iPhoto kiegészítés

Ez a levélben „küldősdi" egyébként nagyon foglalkoztathatta a fejlesztőket, mert immár találunk egy SmartSend fantázianévre keresztelt funkciót is a programban, amely gyakorlatilag a korábban megismert Stuff and mail menüpont funkciójának továbbfejlesztése.

Nagy fájlok küldése e-mailben

Lényege, hogy a kijelölt fájlokat egyetlen kattintással tömöríthetjük, majd csatolhatjuk egy e-mailhez. Igen, ezt eddig is tudta. Azonban mostantól, ha a fájlok még tömörítve is túl sok helyet foglalnak ahhoz, hogy e-mail csatolmányként küldjük el őket, a program automatikusan feltölti a kérdéses tömörített fájlt egy szerverre, majd a fájl helyett a letöltéséhez szükséges linket helyezi el a levélben.

Az MP3 tömörítés az egyik erőssége
Dokumentumoknál azért a 7z nyert
JPEG képeknél viszont nagyon hatékony a StuffIt!
Példa backup: nem kapkodja el, de nagyon hatékony!

A feltöltést persze nem a vakvilágba végzi. A StuffIt 2010 megvásárlásával egyben egy 2 GB-os online tárhelyet is kapunk (StuffIt Connect, egyéves előfizetés!), amelyre felölthetünk fájlokat, és megoszthatjuk azokat másokkal. A fent említett levél küldésekor nem a Mailben, hanem a StuffIt Connect webes felületén kell befejeznünk a levelünk megírását. A fájl letöltéséhez rendelhetünk lejárati időt (ekkor a megosztás automatikusan megszűnik), és akár jelszóval is levédhetjük a letöltési lehetőséget.

Utólag is szerkeszthetők a feltöltött elemek

Ugyanígy persze bármilyen más állományt is feltölthetünk a szerverre, ha kedvünk tartja, csak be kell lépnünk a fiókunkba a StuffIt Connect oldalán. A szerver viszonylag gyorsnak mondható, így ez a megosztási forma elég rugalmas, viszont havi 4 GB adatot tölthetünk csak fel, ha ezt túllépjük, várnunk kell a következő hónapig a feltöltésekkel (ez mondjuk normális használat esetén bőven elegendő). A StuffIt Connect nem hozza a DropBox rugalmasságát, de amire szánták, arra tökéletesen megfelel. Ha nem ezt akarjuk használni, a program beállításainál lecserélhetjük MobileMe elérésünkre, vagy éppen egy tetszőleges FTP szerverre.

Mindent egybevetve, a StuffIt 2010 megéri a pénzét, ha éppen egy hatékony Maces archiváló alkalmazást keresünk, amelynek a segítségével kényelmesen babrálhatjuk a legnépszerűbb formátumokat, és amely valóban hatékony tömörítést nyújt számunkra.
Ha már rendelkezünk az előző verzióval, akkor viszont nem feltétlenül kell törnünk magunkat az upgradért, hacsak nincs égető szükségünk valamelyik fent említett új funkcióra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Itt a 680 lóerős legújabb hibrid Toyota

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület