szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egészen pontosan az, ahogy készült.

Egészen pontosan az, ahogy készült. Merthogy sokáig gondolkodtunk, hogy bizony érdemes lenne fejleszteni egy sokoldalú iPhone-alkalmazást, amely kellemesebbé és gyorsabbá teszi az oldal cikkeinek, videóinak elérést, ám ez egy összetettebb alkalmazás lenne, extra funkciókkal, ami még javában készül.
Viszont időközben belebotlottunk egy érdekes weboldalba, az AppMakr.com-ba, amelyen gyakorlatilag bárki, pillanatok alatt összehozhat egy saját, testre szabott RSS-olvasó alkalmazást. Egy ilyen lehetőségről persze rögtön írhatnékja támad az embernek, de a helyzet az, hogy ha már úgyis írunk arról, miként készíthető egy ilyen program, a legegyszerűbb, ha a „saját bőrünkön” tapasztaljuk meg, a teszt eredményét pedig közkinccsé tesszük.

Webes felületen állíthatjuk össze programunkat

Így, bár továbbra sem mondunk le a teljesen saját alkalmazás gondolatáról, sebtében összedobtunk egy aprócska Techline-klienst iPhone-ra az AppMakr-ben.
Most fényezhetnénk magunkat, hogy napokig ültünk, és több ezer soros programkódokat írtunk az Xcode-ban, de valójában ehhez a klienshez egy sort nem kellett írnunk, csak ügyesen összegyűjtenünk a saját RSS feedjeinket, és gyorsan elkészíteni a saját grafikát.

Telepítés az App Store-ból

Mert az AppMakr éppen erről szól: szedd össze a megjeleníteni kívánt hírfolyamaidat, majd tervezd meg az elrendezésüket egy webes felületen. Ha nincsenek grafikusi képességeink, azzal sincs gond, a rendszer automatikusan begyűjti a témához kapcsolódó képeket az internetről, így az ikont, a fejlécet, és az ún. splash-screent (amely a betöltésnél jelenik meg) akár ilyen képekből is összerakhatjuk. De ha sajátot akarunk használni, csak fel kell töltenünk a szerverre.

Friss cikkek és videók

Rém egyszerű az egész! Ha tisztáztuk, mit akarunk belefűzni a programba, akár tíz perc alatt is elkészülhetünk vele.
Az App Store-ba bekerülni egyébként nem egyszerű dolog, legendák keringenek a hazai fejlesztők között a bekerülés kalandos voltáról. Az AppMakr.com fejlesztői is tudják ezt, így választhatunk, hogy 500 dollárért egy saját App Store Account birtokában teljesen magunkévá tesszük az elkészült RSS-olvasót, vagy 200 dollárért megelégszünk azzal, hogy ők bajlódnak a program App Store-ba juttatásával. Így ugyan maga az alkalmazás nem kerül hozzánk, de a PointAbout cég kiadásában megjelenik az App Store-ban (azon országokban, amelyeket kiválasztunk). Utóbbi eljárással nagyjából egy hét alatt ki lehet kerülni, ha szerencsénk van (hiszen az Apple elbírálási metódusa az AppMakr-es alkalmazásokra is vonatkozik).
Ha tehát valakinek egy saját, iPhone-os RSS-olvasóra van szüksége, ennél gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban nem valószínű, hogy megússza. A dolog egyetlen hátulütője, hogy az alkalmazás felülete nem honosítható, így néhány gomb (például a Twitter-megosztás, vagy az e-mail-küldés) felirata angol marad. Ettől még persze a tartalom lehet teljesen magyar.
A fizetés után elkészül az alkalmazás (amelyből ha nincs fejlesztői hozzáférésünk az Apple-nél és így az olcsóbb csomagot választjuk, akkor nem látunk semmit), és nekünk ki kell töltenünk egy online űrlapot, hogy milyen jellemzőkkel jelenjen meg a szoftver az Apple boltjában.

A program felülete angol lesz

Mi ezt most végigjátszottuk, és működik a dolog. A Techline saját alkalmazása alig egy hét alatt landolt az App Store-ban, így saját tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy a teszt sikerült!
Magát az alkalmazást érdemes kipróbálni, minden AppMakr funkció tesztelhető vele (arról nem is beszélve, hogy a Techline friss anyagait is kényelmesebb így olvasni mobilon).
Az, hogy mikor debütál egy teljesen Techline készítésű applikáció, még a jövő zenéje. Egyelőre minden friss anyagunkat, Twitter üzenetünket, YouTube videónkat és persze a friss Tudástáras tippeket el lehet érni az AppMakr-rel készült programmal. Reméljük, ez nem csak a teszt szempontjából siker, hanem valóban kényelmesebbé tudjuk tenni vele az iPhone-t használó Techline.hu olvasók dolgát.
S ha már így alakult, egy gyors közvélemény-kutatással zárnánk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!