szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul a dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány.

A Mahru-Z fantázianevű, emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és hat ujjal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat - számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média. "Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a vizuális képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat és felismeri, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja azokat" - mondta el a Korea Times című lapnak adott interjújában, Ju Bam Dzse, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője.  
   
"Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel" - tette hozzá a szakember. Az intézménynek két évébe tellett a soha el nem fáradó szobalány kifejlesztése, amely 1,3 méter magas, a súlya pedig 55 kilogramm. Az új robot képes együttműködni a még kerekeken guruló korábbi változatával, a Mahru-M-mel, mivel mindkettőjük könnyen irányítható egy távoli számítógépről. 
   
Az emberi mozdulatok utánzásában a jelenleg legfejlettebbnek számító Mahru-Z amellett, hogy felismeri az elvégezendő aprófeladatokat, a kutatók elmondása szerint még arra is képes, hogy olyan feltételek között dolgozzon, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára. Ám mindezek ellenére a robot kereskedelmi forgalomba kerülése még meglehetősen messze van. A tudományos intézet évente nagyjából 3,5 millió dollárt (652 millió forint) költ a robot kutatásra. 2006 óta pedig némi állami támogatást is kapnak a munkájukhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!