szerző:
techline.hu

A tengeren túlon Motorola Droid néven már komoly sikereket könyvelhetett el magának a készülék, mostantól pedig...

A tengeren túlon Motorola Droid néven már komoly sikereket könyvelhetett el magának a készülék, mostantól pedig idehaza is megkaparinthatjuk, Motorola Milestone néven. A Milestone valószínűleg nem lesz „iPhone-gyilkos”, de hogy komoly részesedést kaparinthat meg magának az európai piacon is, az a telefon pár napos használata után egyértelműnek látszik.

Igazi Motorola
A telefon meglehetősen szögletes, amolyan igazi Motorola: nem hivalkodó, mégis karakteres. Könnyűnek és kicsinek éppen nem mondható, de még a kényelmesen hordozható kategóriába tartozik, a súlya és a mérete alapján is. A méretes, 3,7”-os kijelző 480x854 pixel felbontású, és kifejezetten szép színekkel és jó kontraszttal kényezteti a szemet (kapacitív érintőképernyőről van szó!).

A kijelző alatt találunk négy érintőgombot, amelyekkel a rendszerfunkciókat (visszalépés/menü/Asztal/keresés) érhetjük el, fölötte pedig a fényérzékelő „figyel”, hogy – beállítástól függően – a külső fényviszonyokhoz állítsa a háttérvilágítást.
A telefon bal oldalán találunk egy microUSB csatlakozót az adatkapcsolathoz, illetve töltéshez, jobb oldalra pedig a fényképezőgép exponáló gombja és a hangerő-szabályozók kerültek. A felső részre egy 3,5 mm-es jack csatlakozó került a füleshez, mellette a ki- és bekapcsolásra, illetve a Phone Options menü gyors elérésére szolgáló gomb ücsörög.
A telefon hátulján találjuk az 5 megapixeles kamerát a LED vaku társaságában.

A telefon teljes Qwerty billentyűzettel rendelkezik, amelyhez szétcsúsztatással juthatunk. Ezt egyébként korrekt módon oldották meg, ugyan nincs rugó és egyéb segítség a szétcsúsztatás egyszerűsítésére, cserébe viszont se közben, se utána nem lötyög a „két fél”, ráadásul így, dacára a beépített billentyűzetnek, egészen vékony a készülék.
A billentyűzet kényelmesen használható, jól érezhető nyomásponttal, a nagyobb kezűeknek is legfeljebb a legfelső gombsor okozhat kényelmetlenséget. Kellemes fényű háttérvilágítás gondoskodik arról, hogy rossz fényviszonyok között is lássuk, mit akarunk éppen lenyomni. Az ékezetes karaktereket az Android szoftveres billentyűzetéhez hasonlóan a beépített billentyűzeten is az adott gomb hosszabb ideig történő nyomva tartása után választhatjuk ki a képernyőn megjelenő panelen.

Még néhány szót a hardverről: a gép lelkét egy 550 MHz-es Cortex A8 processzor adja, amely kellően gyors, de energiatakarékos is. A 133 megabájtos saját memória nem sokra elegendő, de microSD kártyával jól bővíthető a telefon háttértára, ráadásul utóbbiból kapunk is egy 8 GB-ost a telefonhoz. Memóriakártyát cserélni egyébként csak a hátlap eltávolítása után tudunk, a SIM mellett.
Természetesen van a készülékben wifi (802.11g), Bluetooth, GPS és gyorsulásmérő is, és az egészhez kapunk egy 1400 mAh-s akkut, ami ugyan nem egy bivaly, de a processzornak hála, meglepően jól bírja, ha átlagosan használjuk a telefont.

A lényeg mégis a szoftver…
Hát igen, az egészet megenné a fene, ha tettek volna rá egy Windows Mobile 6.5 rendszert, de nem véletlenül becézik a telefont kint Motodroidnak: a Google Android 2.0-s változata fut rajta. Ráadásul meglepően zökkenőmentesen, már-már az iPhone 3GS azonnali reagálását visszaadó módon, bár sajnos azért még nem tökéletes a dolog. Viszont hasonlóan az iPhone-hoz, itt is megkapjuk a multi-touch-használat lehetőségét, így a képek nagyítása vagy például a böngésző használatakor az oldalak megjelenítésének méretezése is megy két ujjal.

Virtuális Asztalok

Az új Android amúgy sokat fejlődött az elődeihez képest, mind funkciók, mind sebesség terén, így a pár napos használat során teljesen beleszerettünk, leszámítva néhány apróságot. Például kikapcsolt hangszórónál az iPhone „beadja” a csengetést az éppen hallgatott zenék elhalkítása és megállítása után a fülesbe, míg a Milestone gondtalanul játssza tovább a dalt, legfeljebb rezeg az ember zsebében, amit mondjuk télikabátban nem feltétlenül vesz észre valaki. S ha már a zenénél tartunk: elképzelni sem tudjuk, miféle ellenérzés él a Google fejlesztőiben az equalizer iránt, de lassanként csak be kellene már építeni a rendszerbe… Az ilyen apróságokat leszámítva az Android 2.x a mai felhozatalból – nálunk –  a második legkényelmesebb mobil rendszer az iPhone OS után.

Rengeteg letölthető szoftver

Mivel a Motorola nem küzdött saját felület összeállításával, a Milestone-on az Android három virtuális Asztalát használhatjuk, amelyekre tetszés szerint dobálhatunk ki parancsikonokat az alkalmazásokhoz, kontaktokhoz, vagy különféle widgeteket a funkciók azonnali eléréséhez.

Menük...

Az új böngésző immár támogatja a HTML 5 szabványt, viszonylag gyors, és nagyon kényelmesen használható. A Flashre ugyan elvileg elő van készítve, de egyelőre nem támogatja a használatát, viszont jó esély van rá, hogy ezt később egy frissítéssel orvosolják. Van már Exchange támogatás is, ennek megfelelően találunk a rendszerben külön Corporate naptárat és levelezőt (praktikus, hiszen így külön kezelhetjük hivatalos és magánnaptárunkat).
Igaz is, a „hagyományos” címjegyzék is sokkal használhatóbb lett az előző verziókhoz képest, és átalakították a Market felületét is, amitől ráadásul kicsit gyorsult is annak működése. Rengeteg alkalmazást tölthetünk le innen ingyen, köztük számtalan játékot is, amelyek nagy része kihasználja a beépített gyorsulásérzékelőt.

Navigációhoz a telefonon megtalálható a megszokott Google Maps is, különféle rétegek (például Wikipedia és Latitude) támogatásával, illetve forgalominformációkkal, bár ez utóbbinak idehaza egyelőre nem vesszük hasznát. Viszont a Motorola előre telepítve adja a Motonav navigációs szoftvert is, amely valójában a Nav N Go-féle iGo, és amely az itthon forgalmazott telefonokon majd Magyarország térképet is kap, ami sajnos a tesztkészüléken nem volt még rajta. Ráadásul a tesztkészülékkel ellentétben, az itthon forgalmazott változatokban elvileg honosított 2.1-es Androidot találunk majd, ami remélhetőleg az ő és ű karakterek megérkezését is jelenti a szoftveres billentyűzetre, mert jelenleg csak ezek „kalapos” változatát használhatjuk. Hazai változatra egyébként csak április környékén számíthatunk, addig be kell érnünk a jelenleg is kapható verziókkal. A hivatalos ár 180 ezer forint, 2 év garanciával, de ennél olcsóbban is kapunk már Milestone-t (a garancia ez esetben viszont kérdéses lehet).

Szinkronizálás
Természetesen az asztali gép és a telefon között szinkronizálhatunk képeket, videókat stb. is, ehhez kapunk egy Motorola Media Link szoftvert CD-n (ez nálunk a Windows 7-en „elhasalt” sajnos, az XP-n viszont ment rendesen), ám ennél sokkal izgalmasabb, hogy a telefonon találunk egy Phone Portal elnevezésű alkalmazást, amely wifin keresztül teszi elérhetővé a telefon tartalmának egy részét (kontaktok, képek, sms-ek stb.), mindössze be kell írnunk az azonos wifi hálózatra csatlakozó asztali gépen vagy notebookon a telefon által megadott linket egy tetszőleges böngészőbe. Praktikus és egyszerű, ráadásul vezetékmentes megoldás. Még SMS-t is írhatunk ezzel a módszerrel a gépen, amely azután természetesen a telefonon keresztül indul útnak az éterbe. Az SMS-írás egyébként az iPhone-hoz hasonlóan itt is chat-szerűen jelenik meg a telefonon, így könnyen kibogozhatjuk, kivel miről szövegeltünk korábban. Természetesen lehetőségünk van USB háttértárként vagy mondjuk Windows Media sync módban is csatlakoztatni a telefont a géphez kábellel, így gyorsan és egyszerűen dobálhatunk rá zenéket, képeket, egyéb fájlokat, és a tartalmához (például a vele készített fotókhoz, videókhoz) is kényelmesen hozzáférünk így.

Képek, videók, SMS üzenetek elérése böngészőből

Ahogy korábban is, az Android most is azoknak a legjobb választás, akik kihasználják a Google online szolgáltatásait (Gmail, Google Calendar stb.), hiszen ezekkel rendszerszinten tudjuk szinkronizálni az androidos telefonokat, így a Milestone-t is.
Ennek hiányában amúgy is döcögős például az Outlookkal való szinkronizálás, hacsak nem kötjük össze az Outlookot a gmailes naptárral és címjegyzékkel, vagy használunk mondjuk Exchange-et.

Multimédia és internet
A beépített 5 megapixeles, autofókuszos fényképezőgép elfogadható minőségű képeket készít, bár ez sem helyettesít egy rendes fényképezőgépet, különösen rossz fényviszonyoknál (hiába a beépített LED vaku, akkor is erősen zajos és fakó lesz a kép). Videót 720x480 pixeles méretben rögzíthetünk vele, 24 fps sebességgel, és ezen a téren meglepően jól használhatónak bizonyult, persze mobil viszonylatban. A fotószoftver viszonylag gyorsan töltődik be, de azért még mindig nem sieti el a dolog. A különféle extra beállításokat pedig oldalról behúzható panelen állíthatjuk, kényelmesen és egyszerűen. Az autofókusz nem kapkod, könnyen lemaradhatunk fontos pillanatokról, de hát itt a fényképezőgép inkább csak kiegészítő lehetőség, nem kiemelt funkció.
A Media Gallery szoftverben gyorsan visszanézhetjük a telefonon tárolt képeket, videókat. Előbbiek esetében a nagyítás az iPhone-hoz hasonlóan megoldható két ujjal is.
Ezzel ellentétben a videók és a zenék lejátszása átlagosnak mondható, nincsenek extra funkciók, zenehallgatáshoz az equalizer nekünk továbbra is nagyon hiányzik, a videóknál pedig jól esett volna egy széthúzási lehetőség, ha a fekete csíkokkal szegélyezett film helyett inkább vágott de teljes kijelzőt kitöltő képet néznénk. A mellékelt headsetről erősen hiányoltuk a hangerő szabályozásának, illetve a dalok léptetésének lehetőségét szolgáló gombokat, kárpótlásul viszont elfogadható minőségben szól.

Aki a Youtube-ra van rákattanva, talál külön Youtube-klienst is a telefonon, így könnyedén hozzájuthat a napi betevőhöz, de az Ustreamtől a Facebookig mindenféle multimédia és közösségi oldalhoz letölthetünk alkalmazást.
A beépített levelező kényelmesen használható, a támogatott formátumba érkező csatolásokat egy érintéssel megnézhetjük, a böngésző pedig kifejezetten kényelmesnek mondható. Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy a telefon szinte azonnal reagál az elfordításra, így például a böngésző is nyomban fekvő módba vált ilyenkor.
Akit a rendszer és az alkalmazások felülete jobban is érdekel, több mint 60 teljes méretű képernyőképet tölthet le innen, az elkészített tesztfotókkal és tesztvideókkal egyetemben.
A rendszer sebességéről, használatáról pedig a mellékelt videó segít képet alkotni.

Mindent egybevetve, a Motorola Milestone az egyik legjobb androidos készüléknek mondható, amelynek jó esélye van, hogy népszerű legyen akár itthon is.

A tesztkészüléket a Motoker Kft. biztosította számunkra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek a Katona színésze

Szerdán kisüthet a nap, bár belerondíthat az eső

Szerdán kisüthet a nap, bár belerondíthat az eső

Gattuso váltja Ancelottit a Napolinál

Gattuso váltja Ancelottit a Napolinál

 Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

Szinte mindenki meglepődött, hogy 10 milliárdos sportcsarnokot kap Rákosmente

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier