szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könnyebb lesz szerkeszteni az online enciklopédiát április ötödikétől. A változásoktól azt várják, hogy többen részt vesznek majd a Wikipedia szerkesztésében, és ismét gyorsabban nő majd az oldal.

A Wikipediára feltöltött cikkek szerzőinek átlagéletkora 25 év – derült ki egy friss felmérésből. 300 millió felhasználó tehát huszonévesektől szerzi be az információkat.

A Wikipedia – bár eddig nemigen változtatott a stílusán – most félmillió felhasználóval teszteli az új rendszert. A generáljavítást követően könnyebb lesz az oldalon keresni, de legfőképpen egyszerűbb lesz az oldalt szerkeszteni. Április ötödikétől indul az új oldal. Minderről Naoko Komura, a Wikimedia Stanton Alapítványának programkoordinátora írt a blogjában, amit a Guardian is idézett.

©
Az alapítvány egy nemzetközi felmérést végzett a Wikipedia olvasói körében. Kiderült többek között az is, hogy a fiatalok nemigen változtatnak, ha kisebb hibákat találnak, szemben a 45 év felettiekkel, akik veszik erre is a fáradságot. Az is egyértelmű lett, hogy a huszonévesek próba-szerencse alapon szerkesztenek, azaz addig próbálkoznak, amíg sikerül, amit elgondoltak, szemben az idősebbekkel, akik gondosabbak, mert jobban félnek attól, hogy elrontanak valamit.

A felmérés arra is kitér, hogy a felhasználók nagy része (80%) nem szerkeszti a Wikipediát, de szívesen közreműködne. Jelen pillanatban a felhasználóknak csupán egy százaléka felel az oldalon található információk felének szerkesztéséért. Ez is lehet az oka, hogy a Wikipedia növekedése lelassult - ahogy erre egy másik tanulmány is rámutatott néhány hónapja.

A Wikimedia több radikális változást is tervez idénre: kevesebb lesz a szerkesztőségi rendszerben látható Wiki kódok száma, lehetséges lesz majd a táblázatokban és dobozokban egyszerűbben cserélni az adatokat, és a hosszabb cikkek szerkesztésekor rendelkezésre áll majd például egy szövegkiemelő eszköz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Már jobban van a Wikipedia

A Wikipedia „DNS failure notification” üzenettel fogadta a látogatókat szerda délután. Az online enciklopédia angol nyelvű oldalaiért felelős szóvivője azt ígérte, szerda estére helyreáll a szolgáltatás. Ennek ellenére még csütörtök kora reggel is akadtak problémák egyes oldalakkal.

hvg.hu Napi merítés

Sorsfordító év elé néz a Wikipedia

A Wikipedia csak akkor lesz képes tartósan sikeres maradni, ha a sokmillió alapszócikket rendszeresen és hozzáértően ápolják az önkéntes szerkesztők - olvasható a Webisztán blogon.

hvg.hu Tech

Videókkal bővül a Wikipedia

Két évvel az után, hogy a Wikipedia bejelentette, videós tartalmakkal is bővül az enciklopédia, feltöltötték az első 140 videófájlt.

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

A Jóbarátoknak már az első két része olyat dobott, amit addig szinte senki

Benkő Imre és a fekete-fehér álomvilág

Benkő Imre és a fekete-fehér álomvilág

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával