szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit pilóták észlelték elsőként a második világháborút megelőzően a közel-keleti sivatagokat átszelő vonalakat, amelyekről a legutóbbi vizsgálatok bizonyították be, hogy ókori vadászcsapdák voltak.

Ezek a "vonalak" egyaránt megfigyelhetők a levegőből Izrael, Jordánia és Egyiptom sivatagos vidékein. A vonalak alacsony falaknak bizonyultak, amelyek általában párban futnak, egymáshoz közelítve, s egy veremben végződnek. Jordánia némely vidékén ezek a falak közel 60 kilométeres hálózatot alkotnak - olvasható a Discovery Channel hírei között.

Izraeli kutatók most 16 ilyen sivatagi építményt vettek górcső alá a Sínai-félsziget keleti részén. A vizsgálat bebizonyította, amit már a tudósok régóta gyanítottak: az alacsony falak az állatok terelésére szolgáltak, amelyek egyre jobban összezsúfolódtak, ahogy szűkült a "tölcsérszerű" struktúra, hogy a végén a szabadulás helyett a gyilkos verembe essenek. A tudósok becslése szerint az építmények 2300-2400 évesek lehetnek, viszont 2200 ével ezelőtt már nem használták őket.

"Kutatásaink arra derítettek fényt, hogy a korabeli vadászok jól ismerték a térséget benépesítő állatvilág szokásait" - hangsúlyozta Uzi Avner, az eilati Ben Gurion Egyetem kutatója, a Journal of Arid Enviroments szakfolyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Mint hozzátette, biztosak abban, hogy ezek a struktúrák kizárólag vadászati célból épültek.

A sivatagi építmények vizsgálata azt is kimutatta, hogy specifikus állatfajok terelésére szolgált. A XX. századig a régióban nagy számban éltek gazellák, nyársas antilopok, vadkecskék. Érdekes módon a falak nem elég magasak ahhoz, hogy elvágják a külvilágtól az állatokat, csupán arra alkalmasak, hogy a helyes irányba tereljék az elejteni kívánt vadat.

Dani Nadel, a Haifai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint mindmáig rejtély, hogy miért mondtak le a hálózat alkalmazásáról az ókori vadászok. "Az építményeket már a középső bronzkor legelején hagyták el: ezt a lépést egyaránt kiválthatta az éghajlatváltozás vagy új létfenntartási stratégiák meghonosodása" - emelte ki Dani Nadel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi