szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális átlaghőmérséklet emelkedése nyomán az elmúlt évtizedekben felgyorsult a gleccserek olvadása szerte a Földön; az Alpoktól a Himaláján át egészen Alaszkáig az apadó jégfolyók a klímaváltozás jól ismert jelképeivé váltak.

Ez a klímaváltozás egyik legegyszerűbb mutatója. Amikor a hőmérséklet emelkedik, a gleccserek olvadnak, ez alapvető fizikai jelenség. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy értékeljük a gleccserek változásának a mértékét – mondta Eric Rignot, a NASA egyik vezető tudósa, a Kaliforniai Egyetem professzora.

A Grinnell-gleccser a Montana államban lévő Gleccser Nemzeti Parkban majdnem 90 százalékkal zsugorodott az elmúlt évszázadban, és máshol is ez történt a gleccserparkban – hangsúlyozzák gleccserkutatók. Amikor a Gleccser Nemzeti Parkot kialakították még 1912-ben, 100 gleccser volt a parkban - mondta Lonnie Thompson, az Ohiói Állami Egyetem professzora. Ma már csak 26 gleccser van a parkban és ezek is várhatóan eltűnnek a következő 30 éven belül.

A Muir-gleccser az alaszkai Glacier Bay Nemzeti Parkban van. A legnagyobb gleccserveszteségeket Alaszkában mérték. Gleccserkutatók szerint a különböző időpontokban készült fotók tükrözik a legjobban a végbement változásokat. A Muir-gleccser 7 év alatt 8 km-t veszített hosszából.

Az alaszkai jégfolyók valóban hatalmas mértékben zsugorodnak. Senki nem vitatja a Muir-gleccser olvadását, drámai mértékben vízzé olvad – magyarázta Marco Tedesco, a City College of New York segédprofesszora, hozzátéve, hogy az alaszkai Pedersen-gleccser a másik szemléltető példája a jég masszív visszahúzódásának.

Lonnie Thompson professzor 1978 óta térképezi fel a perui Qori Kalis-gleccser zsugorodását. - Megfigyelésünk első 15 évében a jégfolyó évi 6 méteres ütemben húzódott vissza, míg a legutóbbi 15 évben átlagosan 60 méterrel évente – hangoztatta. Ez a világ legnagyobb trópusi jégsapkája és a területének körülbelül a 25 százalékát vesztette el azóta, hogy elkezdtük megfigyelni – tette hozzá.

A gleccsertudósok egyetértenek abban, a grönlandi Jakobshavn Isbrae-gleccser jól példázza, hogy mi történik a gleccserekkel, mert ennek a jégfolyónak hosszabb története van, mint sok másikénak. A rá vonatkozó adatok egészen 1850-ig nyúlnak vissza. A Jakobshavn hosszú ideig lassan húzódott vissza, viszont 2000-től sokkal gyorsabban kezdett zsugorodni.

Nemcsak a Jakobshavn, hanem a három legnagyobb grönlandi gleccser is drámai változáson ment át ugyanebben az időszakban – közölte Leigh Stearns, a Kansasi Egyetem segédprofesszora.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán is felkerült Trump bűnlajstromára

Orbán is felkerült Trump bűnlajstromára

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója