szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten már kapható az Egyesült Államokban a kocka formájú görögdinnye – áll a slashfood.com hírében.

A dinnyeforradalmi újítást a japánoknak, a tengerentúli áttörést a Panama nevű amerikai vállalatnak köszönhetjük.

Hogyan nő a kocka alakú görögdinnye? Mielőtt bárki Dr. Moreau szigetének rémképeit vizionálná vagy a genetikailag módosított növények ellen emelné fel a szavát, gyorsan leszögezzük: ez a dinnye azért nem gömb, mert egy kocka formájú üvegdobozban fejlődik.

Édes emlékeink lehetnek a hírrel kapcsolatban: a formátumot ugyanis j néhány évvel ezelőtt kitalálták már. Japán farmereknek köszönhetjük Zentsuji vidékéről. Az volt a céljuk, hogy pontosan akkora görögdinnyekockát növesszenek, amekkora belefér az átlagos japán hűtőszekrénybe.

Remek ötlet, különösen manapság, amikor mindenki az ökológiai lábnyom méretét vizsgálja. A görögdinnyekocka kevesebb helyet foglal, könnyebben és olcsóbban szállítható, mint más, hagyományos dinnyék.   

Remélhetőleg senkinek sem veszi el a kedvét, hogy darabja 75 dollárba kerül. Akinek mégis megkeseredik a falat a szájában arra gondolva, hogy ennyi pénzt kell áldoznia a dinnyére, vagy esetleg maga is szenvedélyes növénytermesztő, megpróbálkozhat a kockanövények nevelésével. Leírást az instructables.com oldalon talál hozzá. A kockadinnye ízéről nem érkezett hír, csak reméljük, hogy mézédes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Nyolcezer éve háziasították a sertéseket

Nyolcezer éve háziasították a sertéseket Kínában: az a nemzetközi genetikai vizsgálat, amelynek eredményeiről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS legújabb számában számolnak be, árnyaltabbá teszi az állattenyésztés kialakulásáról alkotott képet.

MTI Tech

Környezetbarát vulkán az Eyjafjallajökull

Az izlandi vulkánkitörés hamut ugyan bőven juttatott a légtérbe, de lényegesen kevesebb szén-dioxidot, mint amennyit a hamu miatt leállított légiforgalom juttatott volna - írja a Durham egyetem tanulmánya.

hvg.hu Tech

Sakura-ünnep a Füvészkertben

Az ELTE Füvészkert az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezi a japán Sakura-ünnepet, azaz a Cseresznyevirágzás-ünnepet.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet