szerző:
MTI

Sarlósejtes anémiában (vérszegénységben) hunyt el Tutanhamon - állítják német tudósok, elvetve annak a februárban közzétett egyiptomi kutatásnak az eredményeit, amely a maláriát jelölte meg az ifjú fáraó halálának okaként.

A trópusi betegségekkel foglalkozó hamburgi Bernhard Nocht Intézet kutatói a Journal of the American Medical Association (JAMA) legfrissebb számában tették közzé eredményeiket.

A sarlósejtes vérszegénység genetikai rendellenesség, amelynek hátterében a humán 11. kromoszóma rövid karjában történő pontmutáció áll. Ennek következtében károsodik a vörösvértestekben (erythrocytákban) az oxigén szállításáért felelős hemoglobinmolekula. Rendellenes az ilyen sejtek membránja is, a vértestek sarlóalakúak, sérülékenyek, kiszűrődnek a lépben, és élettartamuk jelentősen lerövidül. Emellett a sarlóalakú vörösvérsejtek hajlamosak összetapadni az erekben, elzárva a vékonyka kapillárisokat. Ez nagyon erős ízületi-, csont-, hasi és mellkasi fájdalmakat idézhet elő, továbbá jellemzőek a különféle szervekben kialakuló infarktusok. A tünetek kora gyermekkortól jelentkezhetnek, a serdülőkort elérve a lép gyakran már olyan mértékben károsodik, hogy működésképtelenné is válhat. Az e betegségben szenvedők fogékonyabbak a tüdőgyulladásra és más megbetegedésekre is, amelyek gátolhatják a vörösvértestképzést, súlyosbítva ezáltal a vérszegénységet.

Tutanhamon, aki Kr. e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus-menti birodalomban, igen fiatalon, mindössze 19 évesen hunyt el. Korai halála rengeteg találgatásra adott okot, sokan a gyilkosság lehetőségét sem zárták ki. Az egyiptomi kutatók, akik DNS-teszteket végeztek, és komputeres tomográfiai vizsgálatnak (CT) is alávetették Tutanhamon múmiáját, elutasították a gyilkosság elméletét: arra a következtetésre jutottak, hogy az egyiptomi uralkodó maláriában hunyt el, miután elesett, és súlyosan megsérült.

Ám a német kutatók, akik elsősorban a fáraó lábdeformitásait vizsgálták, úgy vélik, hogy az elváltozásokat a sarlósejtes vérszegénység okozhatta. "Megkérdőjelezzük az egyiptomi genetikai vizsgálat megbízhatóságát, és ennélfogva a kutatás végső konklúzióit is" - hangsúlyozzák a Bernhard Nocht Intézet tudósai.

Mint kifejtik, a radiológiai tünetek megfelelnek a sarlósejtes anémia jellegzetes csontelváltozásainak. E kórképet kiváltó génmutáció kimutatható az egyiptomi oázisok lakóinak 9-22 százalékánál.

A hamburgi kutatók további DNS-vizsgálatokat szorgalmaznak, hogy végre kiderüljön Tutanhamon halálának pontos oka.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Lovasbaleset okozta Tutanhamon halálát

Leesett a lóról, valószínűleg emiatt halt meg Tutanhamon egyiptomi fáraó - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutató csoport, amelynek jelentését a The Guardian című brit lap közölte, miután a tanulmányt ismertették egy radiológus-társaság chicagói kongresszusán.

MTI Tech

Valóban malária végzett Tutanhamonnal?

Tutanhamon és még tíz királyi múmia genetikai és komputertomográfiai vizsgálatát végző szakértők megállapítása szerint az ifjú fáraóval Kr.e. 1324-ben malária végzett, ám a Nature című tekintélyes brit tudományos folyóirat online kiadása által megkérdezett független tudósok vitatják ezt a megállapítást.

MTI Tech

Gézre emlékeztető pólyába csavarták Tutanhamon testét

Az orvosi gyakorlatban alkalmazott gézhez hasonlított azoknak a pólyáknak némelyike, amelyet Tutanhamon fáraó balzsamozói használtak - az igénybe nem vett vászoncsíkok a New York-i Metropolitan Múzeum kiállításán tekinthetők meg.

MTI Tech

Tutanhamon: Ehnaton volt az apa, KV35YL az anya

Mindeddig rejtély volt, mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát több mint 3000 évvel ezelőtt, ám a legújabb vizsgálat szerint megvan az ok: maláriával kombinált csontkór vitte a (szikla)sírba. Mi több: hála a géntechnikának, alighanem megfejtették az ifjú uralkodó családi kapcsolatainak titkait is.

Panoráma Tech

Üszkösödés végzett Tutanhamonnal

Üszkösödés végzett Tutanhamon fáraóval, nem gyilkosság – állítják egyiptomi tudósok, miután konzultáltak olasz és svájci szakértőkkel.

hvg.hu Tech

A civilizációnál régebbi üvegdarab Tutankhamon ékszerében

Tíz évvel ezelőtt Vincenzo De Michele olasz ásványkutató egy különös, sárgászöld ékkövet fedezett fel Tutankhamon fáraó egyik nyakékében. A különös darabot megvizsgálták, s úgy találták, hogy üvegből készült, azonban idősebb, mint a legkorábbi egyiptomi civilizáció. A legújabb kutatások egy meteorral hozták összefüggésbe a titokzatos üvegdarabot.

MTI Tech

Korlátozzák a Tutanhamon sírját látogatók számát

Az egyiptomi hatóságok korlátozni fogják a Tutanhamon sírjába látogató turisták számát, december elsejétől naponta csak 400 turistát engednek be a fiatalon meghalt uralkodó sírboltjába. Jövő év májusától kezdve restaurálási munkálatokra hivatkozva, az egész temetkezési helyet bezárják.

MTI / hvg.hu Kult

Bicegő, betegeskedő tinédzser volt Tutanhamon, de ...

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt. Mindez éles ellentétben áll Tutanhamon köztudatban élő délceg figurájával. A történészek szerint e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.

MTI Tech

Tutanhamon ortopéd cipőt viselhetett

A Tutanhamon sírkamrájában felfedezett lábbelik első részletes elemzését végezte el egy holland kutató, aki szerint az ifjú fáraó speciális "gyógyszandált" viselhetett.

Döcögősen kezd az új budapesti napilap, nem került nyomdába

Döcögősen kezd az új budapesti napilap, nem került nyomdába

Igazi meglepetéssel készülhet az új iPhone mellé az Apple: ingyen járhat az AirPods

Igazi meglepetéssel készülhet az új iPhone mellé az Apple: ingyen járhat az AirPods

A Szent János Kórház szerint kiforgatták az adománygyűjtési felhívásukat

A Szent János Kórház szerint kiforgatták az adománygyűjtési felhívásukat

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Bejelentették: visszatér a Motorola a csúcskategóriába

Meghalt egy magyar turista Malajziában

Meghalt egy magyar turista Malajziában

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord

Szerdán délután megdőlt a magyar áramfogyasztási rekord