szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dinoszauruszok különös világa még bizarrabb lett: figyelemreméltó púpot hordott a hátán az a példány, amelynek csaknem teljes csontvázára Spanyolországban bukkantak rá.

A kutatók feltételezése szerint a legalább 40 centiméter magasságú púpot a húsevő állat fajtársaival való kommunikációra is használhatta.

A felfedező Francisco Ortega szerint - aki a Concavenator corcovatus elnevezést adta a dinoszaurusznak - a púp a zsír tárolására szolgálhatott, vagy az állat testhőmérsékletének szabályozására, de az is lehetséges, hogy az egymástól való megkülönböztetésre, esetleg egymással való kommunikációra szolgált. Mindez azonban egyelőre spekuláció - hangsúlyozta.

A 6,1 méter hosszú, két lábú dinoszaurusz mintegy 125 millió éve élhetett. A felfedezést a brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában ismertetik a kutatók, akik szerint ez az eddig ismert legteljesebb, húsevő dinoszaurusztól származó csontváz.

Ortega úgy véli, hogy bár ez az egyetlen ilyen jellegű maradvány, nem egyedi deformitásról van szó, sokkal inkább a dinoszauruszok új fajáról.

A húsevő dinoszaurusz karjain bütykök voltak, amelyek tollkezdeménynek tűnnek. Ortega szerint ez újabb bizonyíték a korai teropodok (húsevők) és a madarak közti kapcsolatra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében

Több száz lakás maradt víz nélkül Budapest XI. kerületében