szerző:
Szegő Iván Miklós

A részecske- és magfizika egyik legfontosabb területén, a hadronok kutatásában világelsőnek számítanak a magyarok- derül ki egy frissen közzétett szcientometriai elemzésből, vagyis a tudományos cikkek idézettségét alapul vevő rangsorból.

A hadronok kvarkokból és gluonokból álló elemi részecskék, olyan részecskék, amelyek az erős kölcsönhatás révén jönnek létre. Legismertebbek közülük a barionok, amelyek - az atommagokat alkotó - protonokat és a neutronokat is magukba foglalják.

A hadronkutatás a mai fizika egyik legfontosabb ága, nem véletlenül hívják a világ legnagyobb részecskegyorsítóját is Nagy Hadronütköztetőnek. A magyar fizikusok e területen kiváló eredményeket értek el, amit a Thomson Reuters szcientometriai elemzése is alátámaszt. Eszerint az egy cikkre jutó hivatkozások listáján Magyarország Izraelt, Horvátországot, Dániát, Romániát, valamint Tajvant megelőzve végzett az élen a világ országai között.

A hír kapcsán az mta.hu-nak nyilatkozott Csörgő Tamás fizikus, aki a hvg.hu figyelmét is felhívta a Thomson Reuters elemzésére. Csörgő az akadémia honlapján olvasható nyilatkozatában hangsúlyozza: „Objektív statisztikai adatok is igazolják, hogy a magyar kutatók tudományos teljesítménye kimagasló. Ez egy nagyon jelentős nemzetközi elismerés, amire okkal lehetünk büszkék”.

2000 és 2010 közötti cikkeket összesítettek

A kutató tájékoztatása szerint a 2000. január 1-je és 2010. június 30-a közötti időszakot áttekintő vizsgálatban 82 ország részecske- és magfizikai tudományos publikációit három mutató, a hivatkozások, a publikált cikkek és az egy cikkre eső hivatkozások száma alapján rangsorolták az elemzők.

A magyar részecske és magfizikusoknak (egészen precízen a hadronütköztetők fizikusainak) 194 tanulmányuk jelent meg, és ezeket összesen 7735 alkalommal idézték más tudományos publikációkban, ami átlagosan csaknem 40 hivatkozásnak felel meg cikkenként. Ez az arány a második helyen álló Izrael esetében 34, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyét elfoglaló Horvátország esetében 30. 

Csörgő neve is szerepel a legidézettebb cikkek szerzői között, de megemlíthetjük, hogy a hvg.hu az elmúlt hetekben számolt be egy olyan kísérletről, amely a magyar fizikus nevéhez fűződik, de még nem hivatkozhatott rá túlzottan sok kollégája. A Harvard Egyetemen és a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében egyaránt tevékenykedő tudósnak és munkatársainak ugyanis alig néhány hete sikerült a valaha volt leggyorsabb tömegvesztést megfigyelniük és leírniuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg

Izgalomba hozta a kutatókat a 100 millió éves madártoll, amit borostyánba zárva találtak meg