szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Greenpeace szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vörösiszap- tározóiból folyamatosan erősen szennyező anyagot pumpálnak a természetes vizekbe, a zöldszervezet ezért az Európai Bizottsághoz fordul.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelősének az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint két független laboratórium - a Bécsi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a budapesti Bálint Analitika Kft.- mérései alapján a méreganyagok magas koncentrációja mutatható ki a Torna-patak vizében. "A víz arzén-, alumínium-, és szervesszén-szennyezettsége jelentősen meghaladja a megengedett határértéket, és a vizsgálatok eredményei a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak" - mondta Tömöri Balázs. Hozzátette: a mintákban literenként 1300 mikrogrammnyi arzént mutattak ki, amely az Ausztriában a szennyvizekben engedélyezett mennyiség több mint tízszerese. A szervezet szerint a januári laboratóriumi mintában az alumíniumtartalom a megengedett szint százszorosa, és a kimutatható szervesszén-szennyeződés is ötszöröse a törvényekben szabályozott szintnek. 

A zöldszervezet közleménye szerint az Európai Bizottságnak azonnal közben kell járnia annak érdekében, hogy a magyar kormány felhagyjon az emberek, állatok és a természet veszélyeztetésével. A szennyező anyag az elvezető árkokból a Torna-patakba, majd a Marcal folyóba fut. A Greenpeace állítása szerint a Malnak nincs elegendő kapacitása a termelés során keletkező vörösiszap tárolására, illetve az átszakadt zagytározót még mindig nem hozták rendbe, és ezért használják "illegális szennyvízelvezetőnek" az élővizeket. A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!