szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe győzött Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) legjobbjai ellen.

Az esti főműsoridőben három részben leadott vetélkedő első fordulóján még úgy tűnt, hogy Brad Rutter, aki a játék történelmében az eddigi legnagyobb díjat vihette haza, és Ken Jennings, aki 2004 és 2005 között sorban 74 játékot nyert, eséllyel indulhat az egyszerre 2208 processzort működtető szuperszámítógép ellen.

A hétfői adás végén Rutter és Watson még egyformán 5000 dollárnál (1 millió forintnál) tartott. A további két fordulóban azonban a Watson zavarba ejtő baklövései ellenére is bebizonyosodott, hogy az emberi elme esélytelen a négy éven át tartó programozói munka ellen.

Watson fölényes előnye ellenére az is kiderült, hogy a tíz szerverszekrény-méretű számítógépnek humora még nincsen, és néha a szavak másodlagos jelentésével sem tud mindig megbirkózni.

Watson legyalulta a konkurenciát
©

A szakemberek azonban így is áttörésként értékelik a gép teljesítményét, mert bizonyította, hogy képes úgy megérteni az emberek beszélgetését, hogy közben a kérdésekre a legvalószínűbb válaszokat adja.

Az IBM szakemberei az irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal is feltöltötték Watsont, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy az Oscar-díjas színésznők listája.

A három fordulóban Watson összesen 77 413 dollárt nyert, míg Jennings 24 ezer, Rutter pedig 21 600 dollárral fejezte be a történelmi játékot. Az informatikai óriásvállalat a nyertesnek járó 1 millió dolláros (200 millió forintos) fődíjat jótékony célra fordítja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!