szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég hosszasan ismertettük a híres nigériai spam- és scam- leveleket.

 Nemrég hosszasan ismertettük a híres nigériai spam- és scam- leveleket. Ezeket és ezek különféle változatait mindannyian jól ismerjük már. Éppen ezért nagyon ritka, ha még valaki bedől ezeknek. Van azonban a spamnek egy érdekes formája, amivel keveset foglalkozunk, talán éppen azért, mert érzékeny téma. Egy nigériai csalót „elküldeni” a fenébe, szinte dicsőség, de ugyanezt megtenni egy ritka fajtájú vérre váró kisgyerekkel? Még ha gyanús is a levél, akkor is „továbbküldjük”, adakozunk stb., hiszen mégiscsak egy gyermekről van szó… Nos, pontosan erre játszanak akarva – néha akaratlanul – az úgynevezett „karitatív spam” levelek.

Küld tovább a levelet… de minek?
A karitatív hoaxok leggyakoribb fajtája, amikor kapunk egy levelet, azzal a felszólítással, hogy küldjük tovább (esetleg „küldd tovább három embernek” stb.) Legismertebb (magyar) verziója a „Rákos Gyermekek Alapítvány” levél, amelynek szövege kb. ez (és erre épülő változatok):

„Ezzel az e-maillel XY forinttal támogathatod a Rákos Gyermekek Alapítványt, ami most egy (változó tárgy, általában orvosi műszer)-re gyűjt, amivel sokkal könnyebb a gyógyítás. Ha van szíved, küldd tovább ezt a levelet legalább három embernek”.

A bevezetőben is említett „karitatív” érzékre építés máris működik: bármennyire is spamérzékenyek vagyunk, kinek lenne szíve kapásból törölni egy ilyen szívhez szóló levelet? Nos, ha továbbküldtük (legtöbben a mai napig így tesznek), akkor máris bedőltünk a magyar neten már évek óta terjedő egyik legrégebbi hoaxnak. „Rákos Gyermekekért Alapítvány” ugyanis nem létezik, de még ha létezne is: az igazi alapítványok soha nem kérnek kör-emailben támogatást.  És akkor még nem is beszéltünk a legszembetűnőbb jelről, ami rögtön igazolja, hogy csalással van dolgunk…

Tisztázzuk egyszer és mindenkorra: nem lehet mérni a továbbított leveleket. Sehogyan sem
Nemcsak a fent említett ős-spam, de ezek változatai is előszeretettel használják a „küld tovább…” felszólítást. Az ilyen leveleknek is több variánsa van, a lényeg általában röviden:

„XY apuka/anyuka vagyok…” esetleg „XY apuka/anyuka ismerőse/barátja vagyok”. Majd hosszas történet arról, hogy XY éves gyermeküknél daganatot diagnosztizáltak, végül jön a trükk: „az AOL/Microsoft/ZDnet/Apple (a cégek nevel változik) támogat minket, és figyeli, hogy kinek küldöd tovább ezt a levelet. Mindenki, aki megnyitja, és továbbküldi ezt a levelet X forinttal járul hozzá gyermekünk gyógyulásához”.

Ha segíteni akarunk adjunk vért - többet ér, mint az e-mail

Az alapötlet nem új: az eredeti, első ilyen scam még 2002-ből származik, és az egész világon hódított: akkor azt hitették el a felhasználóval, hogy a Microsoft fizet minden egyes továbbküldésért. Jó, ha tisztázzuk: az e-mailek továbbítását mérni és nyomon követni lehetetlen, punktum.  A felhasználó postaládájában landolt levél „továbbküldését” figyelni, ráadásul követni a címzettig, majd onnan megint tovább… Egészen egyszerűen nem létezik megfelelő technológia/eljárás/szoftver – ha pedig valami csoda folytán egyszer feltalálják, akkor is illegális lenne a használata.

Ritka vér kellene…
Jó, ha tudjuk: sem a vöröskereszt, sem egyéb szervezet vagy alapítvány nem „gyűjt” e-maileken keresztül vért, bármilyen „ritka” is legyen az a vér. A „ritka vér” e-mail egyik leghíresebb változata egy valóban létező eseten alapul: 2007-ben tényleg volt egy kisfiú, aki egy ritka betegségben szenvedett, ráadásul szervezete minden kapott vért kilökött magából. A család akkor az iWiW-en keresztül kért segítséget, majd a jó szándékú iWiW-ezők elindították a körlevelet. A levél (és variánsai) azóta is kering, a kisfiú már évek óta meggyógyult, és otthon van – az e-mail azonban még sok-sok évig keringeni fog, hiszen mindig lesz valaki, aki továbbküldi.  És ezzel el is érkeztünk a legfontosabb ponthoz, amiből egy szempillantás alatt megállapíthatjuk, hogy karitatív-spam levéllel van-e dolgunk. Ez pedig nem más, mint…

A dátum.
A scamek, spamek és hoaxok készítőinek célja sok minden lehet: egy dolog azonban mindig közös. Egyik fő céljuk az, hogy a levél a lehető legtovább (minimum évekig) terjedjen, továbbítódjon és keringjen a neten. Éppen ezért, ha jobban megfigyeljük, egyik ilyen levél sem tartalmaz időpontokat, dátumokat, vagy hivatkozásokat időpontokra.  „Ritka vér kellene!” felhívás, ahelyett, hogy „Ritka vér kellene  – 2011. május 30-ig, a műtét időpontjáig…” A „gyermekruhákat gyűjtünk” és hasonló lánclevelek sem tartalmaznak dátumokat, pl. „gyermekruha- és ajándék-gyűjtő akció 2011 május 29-től 31-ig”. Logikus: ha csak pár napos/hetes élettartama lenne a levélnek, akkor nem is lenne igazi spam. Persze ettől még találkozhatunk olyan levéllel, ami tartalmaz dátumot, és mégis spam…

Miért nincs soha eredeti feladó és név?

Végül tekintsük át gyorsan a gyanús jeleket: mikor valószínű, hogy karitatív-szpemmelésnek estünk áldozatául?

1. Minden áron azt akarják, küldjük tovább a levelet, lehetőleg „minimum X embernek”.
2. Állítólag pénzt kapnak XY cégtől minden továbbküldés és elolvasás után.
3. Nincs benne a levélben az alapítvány/szervezet címe/telefonszáma/honlapja, ha van, akkor a honlapon nem látunk semmi hasonlót.
4. Nincs benne dátum/időtartam – minden adakozás/vérkeresés „időtlen”.
5. És végül a legfontosabb és legszembetűnőbb gyanús jel: a levélben nincs eredeti feladó. XY apuka/anyuka/alapítvány/óvoda/kórház címét, a gyűjtés koordinátorának nevét/címét nem látjuk (csak azt a címet tudjuk, akitől mi kaptunk a levelet), nem tudjuk felvenni vele a kapcsolatot további információkért stb.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ilyen egy profi spam?

Már volt szerencsénk hasonlóan remek kéretlen üzleti ajánlathoz, akkor Patrick kapitány gondoskodott a jó hangulatról.

techline.hu Tech

Újabb, érdekes adatok a spamekről

Az alábbiakban, a Royal Pingdom cikke alapján, néhány olyan adatot gyűjtöttünk csokorba, amelyet már feltehetően...

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása

Tokió 2020: 1,9 milliárd dollárba kerülhet az olimpia halasztása