szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Svájcban 2034-re szűnik meg az atomenergia-termelés, mert egy szerdán elfogadott törvény értelmében többé nem adnak ki engedélyt új atomerőművek építésére.

A parlament felsőházában elfogadott jogszabály az atomkutatásokat továbbra is előírja, és szorgalmazza a megújuló energia termelését, és az energiafelhasználás hatékonyságának a növelését. Az öt svájci nukleáris erőműben fokozatosan állítják le az atommáglyákat: a Beznau 1-et 2019-ben, a Beznau 2-t és a mühlebergit 2022-ben, a gösgenit 2029-ben és végül a leibstadtit 2034-ben kapcsolják le a hálózatról.

A svájci vállalkozók szövetsége "sajnálatosnak" nevezte a döntést, amelyet azonban csak "egy hosszú politikai folyamat első lépésének" tart. A törvény végleges változatát az alsóháznak még jóvá kell hagynia, de az előző verziót - amelyet a felsőház most módosított -, már június 8-án elfogadta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!