szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple részvények estek, amikor Steve Jobs visszavonult, estek, miután a várt iPhone 5 helyett csak az iPhone 4S-t mutatta be a cég, majd az ikonikus vezető halálhírére ismét veszítettek az értékükből.

Németországban, a frankfurti tőzsdén az Apple részvények 5,3 százalékot estek, majd a 365,04 dolláros árfolyamnál megállt a folyamat. Steve Jobs hasnyálmirigyrákban halt meg 56 évesen.

Tim Cook
©Az elhunyt Apple-vezér augusztus végén állt fel a vezérigazgatói székből, és adta át a helyét Tim Cooknak, a cég volt ügyvezető igazgatójának.

Tim Cook először 2004-ben vette át a cégvezetést ideiglenesen, amikor az Apple társalapítóját hasnyálmirigyrákkal kezelték. 2009-ben, Steve Jobs májátültetésének idején másodszor, majd idén februárban újra, amikor az Apple-vezér ismét betegszabadságra ment. Már Steve Jobs visszavonulásának hírére is érzékenyen reagált a piac, az Apple-részvények akkor is több mint öt százalékot estek. Egyes befektetők tehát kevésbé bíznak a vállalat sikerében, ha nem Steve Jobs áll az élen.

Talán őket igazolja kedd esti iPhone 4S termékbejelentést követő árfolyamcsökkenés is. Nem tetszett a piacnak, hogy az Apple a forradalmian új iPhone 5 helyett a meglevő modell új változatát mutatta be, közvetlenül azután, hogy Tim Cook és teamje bejelentette az Apple cupertinói székházában az új iPhone 4S-t, 4,75 százalékkal estek a cég részvényei. A kérdés még mindig nyitott, hová tűnt a várva várt iPhone 5.

Az Apple 200-ben ötmilliárd dollárt ért, de Steve Jobs regnálása alatt 351 milliárd dolláros vállalattá fejlődött. Idén augusztus elején az Apple lett a világ legértékesebb cége - még ha csak órákra is. A cég a sikereit az iMac, iPod, iPhone és iPad termékeinek köszönheti.

©Bár Steve Jobsot az egész világ gyászolja, halála hosszú távon nem jelentheti a cég összeomlását, sőt, már a cég napi tevékenységére sem lesz nagy befolyással, hiszen Tim Cook de facto az Apple vezérigazgatója egy ideje.

Annál nagyobb gondot okoz az Apple-nek a Samsunggal való csata: a két vállalat négy kontinensen, 20 bíróságon pereli egymást konkurens eszközeik megjelenése és technológiai megoldásai miatt. A csatározás legfrissebb fejleménye, hogy a Samsung bírósági végzésekkel akarja megakadályozni az Apple iPhone 4S készülékének forgalmazását Franciaországban és Olaszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Önnek mit jelent Steve Jobs?

Rendhagyó ötlettel emlékezik a New York Times online az Apple elhunyt elnökére: az olvasók fotókat tölthetnek fel, az ő életüket miképpen befolyásolta az ikonikus Apple-vezér.

Mester Nándor Shake

Itt lakott Steve Jobs

Steve Jobs mindig is egyszerű emberként élte életét. Mielőtt újra visszatért az Apple élére 1996-ban, egy háromszobás, kaliforniai kúriában lakott feleségével.

hvg.hu Gazdaság

Magyar IT-guruk Steve Jobsról: "Jó irányban ült a lovon"

Még a magyar iparági kreatívok is tettek azért, hogy a Macintosh Európában is sikert arasson. De inkább azért az a jellemző, hogy valamiképp mindannyian Steve Jobs köpönyegéből bújtak elő. Az internet, az IT és a dizájn hazai nagyjai beszélnek arról, mit köszönhetnek Steve Jobsnak. Persze azon kívül, hogy valamennyien az Apple termékeit használják.

hvg.hu Tech

"Én sosem szereztem diplomát" – Steve Jobs diplomaosztó beszéde, videóval

Az Apple és a Pixar vezére maga soha nem szerzett diplomát, de felkérték arra is például, hogy a kaliforniai Stanford Egyetem végzősei előtt 2005-ben mondjon beszédet. Az avatási ünnepségen Steve Jobs három történetet osztott meg a „nagybetűs életbe” kilépő fiatalokkal. Azóta pólókra nyomtatják a szavait.

hvg.hu Tech

A Google is tiszteleg Steve Jobs előtt

A Google is tiszteleg az Apple volt elnök-vezérigazgatója előtt, a kereső nyitólapján kiírták a legendás vezér születési és elhalálozási dátumát.

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját