szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában tevékenykedő hackerek tavaly behatoltak az amerikai kereskedelmi kamara számítógépes rendszerébe, és adatokat szereztek meg annak műveleteiről és 3 milliós tagságáról - írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ).

A legjelentősebb amerikai érdekérvényesítő csoport elleni támadás legalább 300 internetes címet érintett. Illetékesek tavaly májusban fedezték fel a behatolást, és vetettek véget az elektronikus fürkészésnek. Egyelőre nem világos, mekkora adatmennyiséghez fértek hozzá a hackerek az egy éven át tartó művelet során.

A lap által idézett források egyike szerint Washingtonban arra gyanakszanak, hogy a hackerek csoportja kapcsolatban áll a kínai kormánnyal. Az üzleti napilap megszólaltatta a kínai nagykövetség szóvivőjét, aki leszögezte: az olyan állításokra, hogy a számítógépes támadás mögött Kína állna, "semminemű bizonyíték nincs", ezért azok "felelőtlenek". A kérdést nem kellene "politizálni" - tette hozzá a szóvivő.

A kereskedelmi kamarának 450 alkalmazottja van, feladata az üzleti körök - köztük a legnagyobb amerikai konszernek -érdekeinek képviselete a törvényhozásban.

©

A WSJ szerint a megcsapolt e-mail üzenetek vállalatok és olyan fontos személyek nevét tartalmazták, akik  kapcsolatban állnak a kereskedelmi kamarával. Szerepeltek bennük kereskedelempolitikai dokumentumok, üzleti találkozókról készített feljegyzések, üzleti utakról szóló beszámolók.

"Szokatlan számunkra, hogy egyértelműen olyan valakinek a keze van a dologban, aki nagyon érti a dolgát: pontosan tudta, hogy kik vagyunk, célirányosan szemelt ki magának bizonyos személyeket, és bonyolult eszközöket alkalmazott az információk megszerzése érdekében" - árulta el az újságnak David Chavern, a kamara számítástechnikai részlegének vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

XVII. századi gyűrűt és Erzsébet királynéhoz köthető domborművet találtak régészek Budapesten

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt