szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A természetvédők számára eddig ismeretlen okokból eltűntek a barnamedvék az észak-morvaországi Beszkidek térségéből.

Az elmúlt években a cseh természetvédők örömmel tapasztalták, hogy a barnamedvék elkezdtek visszatérni a Beszkidekbe, ahonnan mintegy száz évvel ezelőtt az emberek elűzték vagy kiirtották őket - írta a Lidové Noviny című cseh napilap. Az ország legnagyobb ragadozói azonban most ismeretlen okok miatt ismét eltűntek a térségből.

A Föld Barátai elnevezésű környezetvédő szervezetnél dolgozó Miroslav Kutal szerint tavaly egyetlen olyan nyomot - ürüléket, ételmaradványt vagy lábnyomot - sem találtak a körzetben, amely a medvék előfordulását bizonyította volna. "A magyarázat az lehet, hogy már egyetlen példány sem él a területen" - vélekedett.

A természetvédők feltételezését a térséget ellenőrző hatóság is megerősítette. "A medvék talán visszatértek a szomszédos Szlovákiába, de az is előfordulhat, hogy az orvvadászok áldozatai lettek" - mondta Dana Bartosova, a hatóság munkatársa. 

Az orvvadászokra vonatkozó feltételezések nem alaptalanok: három évvel ezelőtt egy leölt medve maradványaira bukkantak az Ostravice folyóban, és még a 100 ezer koronás - 1,2 millió forintos - nyomravezetői díjjal sem sikerült kézre keríteni az elkövetőket.

Bartosova szerint "hivatalos eredményt" csak a közelgő állatszámlálás után fognak tudni mondani. A legutóbbi összeírás alkalmával a természetvédők nagyjából ötre becsülték a Beszkidekben élő barna medvék számát. Valószínűleg mindegyik példány hím volt. 

A feljegyzések szerint utoljára a 19. század végén lőttek ki medvét a térségben. A szomszédos Szlovákia különböző régiójában - köztük a Beszkidek szlovákiai részén - összesen hétszáz medve él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!