szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Praktikus szempontból leginkább benézésnek tűnik a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalának akadálymentesített verziójára mutató kép, ami dizájnelemként egyébként ötletes.

Érdekes jelenségre figyelhet fel, aki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján jár: az oldal látássérültek számára készült, akadálymentesített verziójára egy Braille-írással készült kép hívja fel a figyelmet. A jelenséget egy magyar felhasználó feltöltötte a vicces képeket gyűjtő 9GAG-re, a bejegyzés azóta szerzi a nemzetközi lájkokat. A Louis Braille által 1821-ben, vakok számára kitalált írásrendszer lényege, hogy a karaktereket hátulról domborítják ki, így felismerésük a kidomborított pontok tapintás általi érzékelésével lehetséges. Ez pedig egy képernyőn nem túl könnyen kivitelezhető feladat.

A hvg.hu által megkérdezett webfejlesztők és -dizájnerek szerint grafikai elemként viszont mindenképpen ötletes a megoldás, de a bevett sztenderdeknek megfelelő, akadálymentesített oldalakat jelző sárga-fekete logó hiányzik az oldalról.

Az oldal forráskódjából kiderül, hogy a képernyőolvasó programokat használó látássérültek számára megtették a megfelelő intézkedéseket az oldal készítői, az akadálymentesített verzióra linkelő kép úgynevezett “alt” mezője ki van töltve “A honlap akadálymentes változata” szöveggel. Így a képernyőolvasó szoftverrel netező látássérültek egyszerűen megtalálják, hogy hova kell kattintani a számukra készített verzióért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Kétszázmillió előfizetője van már a Netflixnek

Kétszázmillió előfizetője van már a Netflixnek

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról