szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hihetnénk, nyáron mindenki el van foglalva a nyaralással, a meleggel és a fürdéssel, azonban a spammerek minden eddiginél aktívabbak.

A Kaspersky Lab felmérése szerint a nyári hónapokban átlagosan 1,4 százalékponttal emelkedett a levélszemét forgalom, amelynek értéke így elérte a 71,1 százalékot. Az elmúlt hónapban a spammerek főleg Steve Jobs nevét használták fel, ahol is azzal csábították a gyanútlan felhasználókat, hogy megtudhatják a híres üzletember sikerének titkát, amelyet egy ingyenes tréning segítségével sajátíthatnak el. Talán annak kellett volna kicsit gyanúsnak lennie, hogy a „szervezők” a levélben megígérték, hogy mindössze másfél óra alatt átadják azt a tudást, amelynek segítségével egy nagyon nyereséges üzletet lehet létrehozni. „Tanfolyamuk” népszerűsítéséhez az Apple volt vezetőjének a nevét használták fel.

A felajánlott ígéretes képzés és Steve Jobs üzleti sikereinek titka mellett, a spammerek hatalmas „kedvezményeket” kínáltak az Apple termékeiből. A „szemetelők” minden esetben a limitált férőhelyet és a korlátozott mennyiségű áruk számát hangsúlyozták, így az átvert és türelmetlen áldozatok figyelmetlenül siklottak át a fontos részletek felett, ami súlyos anyagi károkhoz vezetett.

A spam levelek fele Kínából (24%), az Amerikai Egyesült Államokból (17%) valamint Dél-Koreából (14%) származott. Dél-Korea a maga 53,3 százalékos részesedésével továbbra is vezető szerepet tölt be, ami az Európába küldött levélszemét e-mailek számát illeti – az 9,6 százalékos növekedést jelent az előző időszakhoz képest. A negyedik és az ötödik helyet Olaszország (6,7%) és Tajvan (4,6%) szerezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!