szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai számítógépeken, magyar nyelven is terjedő zsaroló vírushoz hasonló kártevő jelent meg androidos mobilokra. A rosszindulatú alkalmazás blokkolja a telefon tartalmát, amíg a felhasználó nem fizet váltságdíjat.

A nemrég felfedezett rosszindulatú szoftver a fertőzött eszközökön egy ablakot hoz fel, amelyben a helyi rendőri szervezetre hivatkozik, és hamis büntetést próbál kifizettetni a felhasználóval, mondván az illegális online tartalmakat tekintett meg. Ezt a készülék geolokációs képességeit használva igyekszik hitelesebbé tenni, hogy az adott országnak megfelelő üzenetet produkáljon: más fenyegetést lát például akinek a kártékony szoftver Magyarországon fertőzi meg a telefonját, mint akit az Egyesült Államokban kap el – írja a HWSW.

A pc-s verzió így fenyeget, hasonló várható Androidon is

A vírusos telefonok tulajdonosai nem férhetnek hozzá telefonjuk tartalmához, amíg nem fizetik ki a követelt 300 dolláros (kb. 65 ezer forintos) összeget. A HWSW tanácsa szerint a figyelmeztetés felbukkanása után a Home gombbal pár másodpercre még visszajuthatunk a kezdőképernyőnkre, ahol egész egyszerűen a szokásos módon törölni kell az alkalmazást. Ha ez ilyen rövid idő alatt nem sikerülne, akkor érdemes biztonsági üzemmódban (safe mode) elindítani a telefont, így lehetőség lesz a Koler névre keresztelt rosszindulató app törlésére. A biztonsági módban való újraindítást más-más gyártó telefonjain más-más módon lehet kezdeményezni, így ezzel kapcsolatban érdemes megkeresni a gyártót vagy a mobilszolgáltatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában