szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Steve Jobsnak több nagy terve is volt a telekommunikációs iparág megreformálására. Egy most nyilvánosságra került információ szerint az egyik ilyen a világszerte ingyenes wifi, amit nem is akárhogyan képzelt el. A terv megvalósítható, és éppen itt lenne már az ideje, hogy belevágjunk.

Walt Mossberg technológiai újságíró éveken át kifejezetten közelről követhette az Apple körüli eseményeket, Steve Jobsszal is jó kapcsolatokat ápolt. Egy friss visszaemlékezésében az ikonikus Apple-vezető ingyen wifivel kapcsolatos elképzeléseiről ír. A cikk szerint Jobs hitt a biztonságos, de mindenkivel megosztható wifi-kapcsolatok elterjesztésének lehetőségében – és érdemes is lenne megvalósítani elképzelését.

Steve Jobs ötlete az volt, hogy a lehető legtöbb routergyártót ráveszi, hogy építsen be egy vendéghálózati módot az általa gyártott eszközökbe. Ez nem szimplán az adott háztartásban használt wifi-kapcsolat megosztását jelentené, hanem tulajdonképpen az ugyanazon router által szolgáltatott második vezeték nélküli hálózatot. Az elképzelés szerint valóban külön hálózatról lenne szó: az elsődlegestől biztonságosan elszeparálva, saját névvel.

A technikai lehetőség implementálása után az Apple és routergyártók arra ösztönöznék a felhasználókat, hogy tegyék elérhetővé ilyen módon netkapcsolatuk egy részét mások számára is, ezzel pedig a sűrűn lakott városokat gyakorlatilag teljesen behálóznák az ingyenes wifi hotspotok.

Mossberg érvelése szerint Steve Jobs elképzelése megvalósítható, és éppen itt az ideje, hogy elkezdjük megvalósítani.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt