szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes jogi kérdés került terítékre egy különös „önfénykép” kapcsán.

A történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor David Slater fotós kezéből kiragadta a fényképezőgépet egy makákó. Vizsgálgatta a Canon DSLR gépet, majd többször megnyomva az exponáló gombot, szelfiket készített magáról (bár akkoriban még ezt a szót nem is ismerték).

A képek egyike felkerült a Wikimediára, a több mint 22 millió „royalty-free” fotó közé, és mint Wikimedia Commons képet tetszés szerint használhatja bárki.

Amikor Slater észrevette a fényképet, kérte a Wikimediát, vegyék le, mert szerzői jogokat sértenek vele. A Wikimedia azonban megtagadta a kérést, arra hivatkozva, hogy mivel a fotót nem ember készítette, nem vonatkozhatnak rá az „emberi” szerzői jogok.

Az ominózus kép
©

Slater szerint viszont nem áll helyt az érvelés, hiszen attól, hogy a majom nyomta meg az exponáló gombot, még az övé (mármint Slateré) a fénykép joga, hiszen övé a készülék, s valamennyi feltételt ő teremtett meg a fotó elkészüléséhez. A fotós nehezményezte, hogy bárki nagyfelbontásban is letöltheti a képet.

Bár még nem döntötte el, hogy valóban jogi úton lép-e fel a Wikimedia ellen, már egy ügyvéddel felvette a kapcsolatot az Egyesült Államokban. A Wikimedia az ügy kapcsán nyilvánosságra hozta, hogy több mint 2 év alatt mindössze 58-szor keresték meg képeltávolítás ügyében, s a kérések körülbelül 40 százaléka volt indokolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Csaknem 30 százalékkal csökkent tavaly a nyelvvizsgázók száma

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet