szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha elrepül egy gép ön fölött, mire gondol? Arra biztos nem, hogy onnan hallgatják le. Pedig a kiszivárgott amerikai információk szerint ez már évek óta egy bevett lehallgatási technika.

Spy from the Sky, azaz Kém az égből névre hallgat az a projekt, amit a kiszivárgott információkra alapozó Wall Street Journal szerint az amerikai kormány már 2007 óta alkalmaz. A módszer lényege, hogy kisrepülőkre olyan eszközöket helyeznek el, amelyek képesek a mobilszolgáltatók által használt mobiltornyoknak kiadni magukat. A repülőgép aktuális körzetében lévő telefonok pedig el is hiszik, hogy egy szolgáltatói toronyról van szó, és rácsatlakoznak az eszközre. (Hasonló elven működő kamu mobiltornyokat a földön is találtak már USA-szerte, erről itt olvashat.)

A WSJ informátorai szerint rendszeresen alkalmazott technológiát használva képesek repülőről nyomon követni egyes telefonok (és használóik) mozgását, illetve a készülékek által küldött/fogadott szöveges üzeneteket és fotókat is megszerzik.

Mivel a technológiát nem egyetlen telefonra, hanem egy adott, viszonylag nagy területre irányítják, így nem csak a megfigyelendő célszemély mobiljára, hanem a környéken tartózkodó összes telefonra rálát. A fejlesztés során állítólag sikerült megoldani, hogy a többi telefonról érkező adatokat figyelmen kívül hagyják.

A korábbi módszerekhez képest a technológia előnye, hogy az ilyen módon kémkedő kormányzati szerveknek nincs szüksége arra, hogy a szolgáltatóktól szerezze meg a kívánt információkat, egyenesen a terepről gyűjthetnek be mindent, amire kíváncsiak.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Lassul a járvány terjedése a briteknél

Lassul a járvány terjedése a briteknél