szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Dolby szót hallva elsősorban a hangrendszerekre gondolunk, legújabb projektje azonban az IMAX-szal kíván versenyezni.

A Dolby új projektje ezúttal nem a hangrendszerekkel, hangtechnológiákkal van összefüggésben, a filmszínházak világába szeretne betörni a Dolby Cinema.

Amellett persze, hogy az újdonságban fontos szerepet kap továbbra is a Dolby Atmos hangtechnológia, az óriási kijelzőn a Dolby Vision technológia segítségével jellenek majd meg a filmek. A nagy dinamikatartományú (HDR) videókat fogják kombinálni valamivel, de hogy pontosan miről is van szó, arról a cég egyelőre nem akart beszélni.

A HDR videóknál óriási különbség van a legsötétebb és a legvilágosabb részek között, így a fényeket és az árnyékokat éppen úgy láthatják majd a nézők, mint a valóságban. A Dolby azt állítja, hogy az új rendszer kontrasztaránya messze felülmúlja azt, amit bármilyen jelenlegi képtechnológia produkál.

©

A cég jelenleg tárgyalásokat folytat a filmszínházak tulajdonosaival és a hollywoodi stúdiókkal, ugyanis az új technológiás moziélmény számára át kell alakítani a filmszínházakat, és persze a filmeknél is rengeteg utómunkára lesz szükség ahhoz, hogy Dolby Vision kompatibilisek legyenek.

Sok embert kell még meggyőzni arról, hogy a technológia tényleg életképes és versenyezhet az IMAX-szal.

Az első Dolby Cinema Eindhoverben nyílik, bár – állítja az engadget – az igazi Dolby Vision technológia csak később mutatkozik itt be, addig 4K lézerprojektorokat használnak. A The Hollywood Reporter szerint a Disney készíthet elsőként filmet az új technológiával, és a Star Wars VII lehet az egyik jelölt.

Arról egyelőre nem tudni, mennyibe fognak kerülni a jegyek ezekre a lélegzetelállító filmekre, mindenesetre a holland filmszínház-tulajdonosok úgy saccolják, hogy a normál ár másfélszeresére kell számítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!