szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olcsó, nyílt forráskódú, bankkártya méretű konzol hozta lázba a játékkedvelőket, amit meg is értünk: erre a miniatűr Game Boy-ra akár gyerekek is tudnak programozni.

Első hallásra a legtöbben csak legyintenének, ha egy olyan Game Boy-t akarnák nekik ajánlani, amelyik akkora mint egy bankkártya, de csak 8 bites játékokat futtat. Az Arduboy viszont ennél izgalmasabb projekt, ugyanis nyílt forráskódú, nagyon egyszerűen használható, és némi programozói tudással könnyen alakítható konzolról van szó.

És gondoljunk bele: a pénztárcában is elfér egy olyan konzol, ami igazi retró érzéssel kecsegtet, biztosan feltűnést kelt és még szórakoztató is, hiszen a fejlesztők ígérete szerint népszerű játékok 8 bites verziójával érkezik.

©

A 32 kilobájtos memóriájára nem csak a legkevesebb helyet foglaló sakkjáték fér fel, hanem több hasonló darab is. Egyszerűsége komoly távlatokat nyit az oktatásban: a fejlesztők nem titkolt célja, hogy a programozás tanítását és tanulását vonzóbbá tegyék, hiszen az egyszerűen, gyerekek által is elkészíthető játékokhoz a diákok kapnak egy konzolt is. Ezzel bárkinek elérhetővé tehetik saját ötletüket, büszkélkedhetnek vele bárhol és bármikor, szabadon és ingyen cserélgethetik a játékokat, valamint átprogramozhatják és fejleszthetik őket.

Mi is jártunk egy olyan intézményben, ahol a magyar informatika oktatásnál jóval modernebb tudást adnak át a gyerekeknek, akik játékosan tanulják a jövő legfontosabb ismeretét, a programozást. Tapasztalataink alapján az egyébként is lelkes diákok egy ilyen eszköz révén még motiváltabbak lennének.

Októbertől pedig akár ők is kipróbálhatják, hiszen az előrendeléssel mindössze 29 dollárba (kb. 7800 forint) kerülő Arduboy már hétszer annyi pénzt gyűjtött össze Kickstarteren, mint amennyit kitűzött magának.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak