Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Két telefon állt a Huawei berlini sajtóeseményének középpontjában: az egyik az iPhone 6 Plus volt – a másik pedig a legtöbb jellemzőben nyíltan ehhez mért, gyártója szerint kicsit ebben is, kicsit abban is jobb Huawei Mate S.

A Samsung és az Apple kevés dologban hasonlítanak egymásra. Egy közös bennük: mindkettő a harmadik helyezett Huawei előtt áll az okostelefon-gyártók sorrendjében. A kínai vállalatnak éppen ezért mindkettejük ellen kell küzdenie, és úgy tűnik, igencsak ráérzett ennek ízére: az Apple telefonjához méri saját készülékeit, de ebből igazából a Samsung jöhet ki vesztesen.

Az iPhone már a Huawei P8 tavaszi premierjén is előkerült, azt a telefont ugyanis az iPhone 6 fölé próbálta pozicionálni az eseményen a vállalat. Most, a berlini IFA elektronikai szakkiállítás nulladik napján pedig az iPhone 6 Plus bukkant fel többször is a Huawei-vezérigazgató Richard Yu prezentációjában. A berlini bemutató szerint ugyanis a Huawei Mate S ennél több tekintetben is jobb.

©

A sajtóeseményen legelőször a külső megjelenésre helyezték a hangsúlyt, ennek objektív része néhány számban összefoglalható. Ugyanakkora képernyőméret mellett az iPhone 6 Plus szélesség-magasság tekintetében 77,8 mm x 158,1 mm-es, a Mate S-t a jobb felületkihasználás miatt sikerült egy 75,3 mm x 149,9 mm-es házba belepakolni. (De a Mate S 0,1 mm-rel vastagabb.) A külső szubjektív részéhez csak annyit tudunk hozzátenni: rövid helyszíni szemrevételezés és tapogatás után a telefon szerintünk jól néz ki – de az ilyen megállapításokkal mindig jogosan lehet vitatkozni.

©

A Huawei újdonsága egyébként 5,5 colos, 1080x1920 pixel felbontású képernyőt kapott, amit a rengeteg mobilon lévő Gorilla Glass eddiginél valamivel karc- és strapaállóbb új verziója véd. Szintén a kijelzőhöz sorolható az Apple által már belengetett, az új iPhone-oknál is esélyes Force Touch technológia. Ezzel a telefon képes érzékelni a képernyőt érő nyomás különböző erősségeit, és a különböző erősségű érintésekkel más-más funkciók hívhatók elő. Sőt: a Huawei ígérete szerint a technológiával a Mate S-t mérlegként is lehet majd használni, csak rá kell majd tenni az adott tárgyat a képernyőre. Rossz hír azonban, hogy a Force Touch csak a készülék egy speciális verziójában lesz elérhető, amelyről azonban nem sokat tudni egyelőre.

A képernyő alatt 3 GB RAM társaságában két négymagos processzor, egy 1,5 GHz-es és egy 2,2 GHz-es dolgozik. (Ilyen tekintetben tehát az általunk is tesztelt rokon P8-nál is valamivel erősebb androidos telefonról van szó.)

A Huawei Mate S 13 megapixeles kamerája a gyártó ígérete szerint professzionális hatású képek készítésére is alkalmas – és természetesen azt is ígérik, hogy jobb az iPhone 6 Plus kamerájánál. Ahhoz hasonlóan egyébként optikai képstabilizátort is kapott – amely minőségével szintén az Apple-telefon fölé ígértek.

A telefon akkumulátora 2700 mAh-es, de ennél sokkal többet mond el, hogy a Huawei szerint ez is jobb az iPhone aksijánál. Richard Yu vezérigazgató szerint konkrétan arról van szó, hogy a Mate S éppen kétszer olyan gyorsan feltölthető, mint az iPhone 6 Plus. A gyártó azt is elmondta: 10 perc töltés után 2 órán át lehet telefonálni a Mate S-el.

Mindezek való életbeli kipróbálása várat magára addig, amíg huzamosabb időn át leteszteljük a készüléket. Egy dolog viszont biztos, erről a sajtóbemutató utáni néhány próba után meggyőződtünk: a Mate S hátlapján helyet kapott ujjlenyomat-leolvasó érezhetően sokkal gyorsabban és megbízhatóbban működik, mint az Apple hasonló modulja.

©

A Huawei Mate S valamikor október-novemberben jelenik majd meg a hazai piacon, és bár hivatalos magyar ára még nincsen, a nyugat-európai árcédulákból azért már kiindulhatnuk: a telefont szürke és pezsgő színekben, 32 GB tárhellyel 649 euróért (kb. 203 ezer forint), arany és pink színekben, 64 GB tárhellyel pedig 699 euróért (kb. 219 ezer forint) fogják árusítani. Ezek közül egyikben sem lesz benne a néhány bekezdéssel fentebb említett Force Touch technológia.

Na de akkor mindez miért a Samsungnak lehet fájó? Nos, az elmúlt időszak értékesítési adatai is alátámasztani látszanak azt az egyébként könnyen kilogikázható összefüggést, hogy a Huawei legnagyobb számban nem a teljesen más logikára épülő iOS rendszer felhasználói közül tud átcsábítani magához embereket, hanem az androidos alapokat ismerők és szeretők köréből. Ez pedig, úgy tűnik, leginkább a Samsung csúcstelefonjait androidos etalonként tekintő felhasználókat jelenti.

Ha értesülni szeretne a Huawei új telefonjának részletes tesztjéről és/vagy a következő néhány napok további újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Több új funkció is jön a Facebookra, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gyerekek

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám