Balogh Csaba
Balogh Csaba

Azt mi sem tudjuk, hogy mennyi értelme van egy Ultra HD felbontású képernyőt egy telefon méretű eszközbe tenni, de az biztos, hogy a Sony úgy gondolta, megcsinálják.

Egy telefonkészülék három típusát is bemutatta a Sony a Berlinben zajló IFA elektronikai szakkiállításon. A főmodell a Sony Xperia Z5 nevet kapta, ehhez szokás szerint jött egy valamivel kisebb Z5 Compact, valamint egy picit abszurdra sikerült Z5 Premium változat.

Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z5 Premium
©

Míg a Compact 4,6 colos 720x1080 pixel felbontású képernyőt kapott, a sima Z5 egy 5,2 colos, 1080x1920 pixeles Full HD panelt. Ez utóbbi előnyei még szabad szemmel is láthatók – de hogy a Z5 Premium 2160x3480 pixeljére mi szükség van egy 5,5 hüvelykes képernyőn, erre lehet, hogy még a Sonynál sem sokan tudják a választ. Vagy talán senki.

A telefonok többi paraméterüket tekintve lényegében megegyeznek: a processzoregység mindegyikben egy négymagos 1,5 GHz-es és egy négymagos 2 GHz-es modulból áll, RAM-ból a legkisebb verzióban 2 GB van, a többiben 3 GB. A Sony-készülékek rendszerint szép képet csinálnak, a megapixeleken túl ebben ezúttal az esti fotózás lehetőségeinek feljavítása és a 3 századmásodperc alatt a lényegre koncentráló autófókusz segít.

©

A Z5-család tagjai nem csak hasonlóan néznek ki, mint elődeik – ami egyébként kifejezetten jó pont, a japánok jól eltalálták az Xperiák dizájnját –, hanem szokás szerint vízállók is. 32 GB-os beépített tárhelyük microSD kártyával bővíthető.

A Sony a többieket követve végre lehetővé teszi felhasználóinak az ujjlenyomatos azonosítást, a konkurensektől eltérően azonban a leolvasó nem a képernyő alatti vagy a telefon hátulján lévő gombba van beépítve, hanem a telefon oldalán lévő bekapcsológombba. Érdekes ötlet, amint megkapjuk tesztelésre a mobilt, kipróbáljuk, hogy valóban kényelmes-e így a funkció használata.

©

A három telefon nyugat-európai ára a mérettel emelkedő sorrendben 600, 700, 800 euró lesz. Ez a három érték 188, 219, 250 ezer forintot jelent, de ha erre még rászámoljuk az itthon érvényes 27 százalékos ÁFA-t, akkor 239, 278, 318 ezer forintot jelent. Ez pedig sok, ma egy androidos csúcstelefonért nagyon-nagyon sok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem segít, de megaláz: hárman fagytak meg az utcán a hajléktalanüldőzés kezdete óta

Nem segít, de megaláz: hárman fagytak meg az utcán a hajléktalanüldőzés kezdete óta

Már Ausztriáig ér Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügye

Már Ausztriáig ér Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügye

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

300 forintért is van hasonló, 11 ezerért adhatja az Apple az átlátszó iPhone-tokot

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet