szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem az új iPhone, hanem az új iPad lehet a szerdai Apple-bemutató legérdekesebb modellje. Bár az új telefon(oka)t egészen biztosan többen veszik majd, az Apple táblagépes vonalára jobban ráfér már az újítás.

Az iPad legutóbb akkor volt érdekes, amikor Steve Jobs bemutatta az első modellt. Ez 2010 januárjában, öt és fél éve volt, azóta pedig kissé (nagyon) ellaposodtak az Apple táblagépes bemutatói, és ezt tükrözik az egyre csak csökkenő eladási adatok is.

A táblás unalmat a régóta pletykált, egy ideje iPad Pro néven emlegetett nagy iPad rázhatja fel. A 9to5Mac friss értesülése szerint a 12,9 hüvelykes képernyővel szerelt – tehát laptop méretű megjelenítőt biztosító – táblagépet más szempontból is inkább a laptopok, avagy a produktív munka irányába tereli az Apple. Ebbe az irányba mutat ugyanis a méreten kívül az is, hogy az iPad Pro két alkalmazás egyidejű futását teszi majd lehetővé a kettéosztott képernyőn, teljes méretben. (A napokban érkező iOS 9 operációs rendszert már felkészítették erre, de a jelenlegi iPadeken nem teljes méretben fér el két alkalmazás.)

©

A korábbi értesülések szerint IGZO technológiával készített nagy képernyőhöz nagy tárhely is jár majd: a hírek szerint az iPad Pro alapmodellje 64 gigával rendelkezik majd. Ha jól sejtjük, ezen felül legalább egy 128 gigás verzió érkezik még, a 256 gigás modellre már kevesebb esély van.

Az árazás is inkább laptopok, mintsem táblagépek árcéduláit közelíti majd: az iPad Pro alapára 1200 dollár lehet, ami itthoni adók és egyéb költségek mellett 430 ezer forintot jelent. Ez Magyarországon tulajdonképpen életszerűtlen ár, de külföldön jóval kevésbé tartozik a megfizethetetlen kategóriába. És bár a fent részletezett újdonságok közül mindegyik megtalálható már más, androidos gyártók modelljeiben, azt gyanítjuk, hogy egy ilyen iPad megfelelő mértékű vérfrissítést hozhat az Apple táblagépes portfóliójába.

Hab a tortán, illetve annak hiánya, hogy a 9to5Mac értesülése szerint bár a nagy iPadhez lesz majd hivatalos Apple-gyártmányú értinzőceruza, ez még nem lesz benne a dobozban, hanem külön lehet majd megvásárolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe