szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt technológiát akarják majd alkalmazni a Budapest–Bécs–Pozsony-vonalon felépített pályán is.

Magyar idő szerint szerda késő este megejtette az első hivatalos, nyilvános tesztjét a hipergyors vákuumvasutat építő Hyperloop. A Budapest–Bécs–Pozsony-vonalra is járatot tervező cég a Nevada-sivatagban építette fel a tesztpályát, amin az eszköz 1,1 másodperc alatt gyorsult 0-tól 185 km/h-ra. A szerkezetre emiatt 4,6 G erő hatott, a 100 méteres útról pedig ha valaki pislogott, biztosan lemaradt.

Az eseményre több százan voltak kíváncsiak, és ahogy az ezen a felvételen látszik, nemcsak ők örültek a tesztnek. A kijelzőn jól látni, milyen ünneplésben törtek ki a technikusok.

A cég ígérete szerint még az idén megejtik majd az első teljes tesztet is, vagyis az a változat már az arra a célra felépített csőpályán fog utazni. A cég a készülő vákuumvasút kapcsán nemrég bejelentette, a jelenlegi mágnesvasutakhoz képest nemcsak olcsóbb, de sokkal biztonságosabb is lesz majd a vonat. Hogy mit kell tudni a Budapest–Bécs–Pozsony vonalra (is) tervezett eszközről, arról itt írtunk korábban.

Ha érdeklik a vákuumvasúttal kapcsolatos fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Már 1600-an pályáztak sikeresen elektromos járműre

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket