szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudósok már sejtették, hogy nem csak a genetikai információk befolyásolják a DNS hatását, most először pedig bizonyítani is tudták a mechanikus kulcsok meghatározó szerepét.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban számoltak be arról a holland kutatásról, amely először tudta bizonyítani: nem csak a DNS-molekulák genetikai információi határozzák meg azt, hogy kik vagyunk, hanem az is, ahogyan elhelyezkednek. A tudósok már régóta sejtették, hogy a DNS mechanikája is meghatározó lehet, de eddig nem tudták bizonyítani.

Azt eddig is tudtuk, hogy minden tulajdonságunkat a DNS-ben négyféle nukleotid, az adenin, a guanin, a citozin és a timin sorrendje határozza meg, ezeket az egyszerűség kedvéért G, A, T és C betűvel szokták jelölni. Az általuk létrehozott DNS-molekulák viszont olyan hosszúak, hogy egymásra kell csavarodniuk, különben nem férnének el a sejtekben. Ezekről az egymásba csavarodásokról derült ki, hogy nem véletlenszerűen történnek.

A DNS összehajtása meghatározza, hogy a G, A, T és C betűk milyen sorrendben kerülnek egymás mellé. Mint kiderült, mechanikai kulcsok döntik el, miként hajtogatják össze egymást.

A holland kutatók két organizmus, konkrétan két élesztőfajta hajtogatása és mechanikája között találtak összefüggést. Számítógéppel különböző mechanikai kulcsokat rendeltek hozzájuk és figyelték, miként alakul a DNS-szálak hajtogatása. Egyértelműen kiderült, hogy minden mechanikai kulcs más és más módon hat a DNS molekulák elhelyezkedésére, ezzel együtt pedig azok hatása is teljesen másként alakul, hiszen a G, A, T és C betűk sorrendje is ennek fényében változik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI