Balogh Csaba
Balogh Csaba

Több örömteli évfordulója már aligha lesz az idén 25 éve használt SIM-kártyának, sőt már az idén is keserédes az ünnep: a készülékgyártók fölösleges koloncnak tekintik az eddig a telefonok lelkének tartott chipet.

Van egy olyan műanyag lapocska, ami nélkül nemhogy mobiltelefon, de parkolóóra, pénztárgép, a fejlettebb országokban pedig már-már villanyóra sem nagyon képzelhető el. De míg ez utóbbi három eszközben keveseket zavar a központtal való kommunikációt biztosító SIM-kártya jelenléte, a telefonokban egyre inkább útban van a kivehető plasztikdarabra ültetett chip.

Pedig a mobilkommunikációs iparág sokat tett azért, hogy egyre kisebb legyen. Az azóta eltelt idő és a mobiltelefonok akkori ritkasága miatt már kevesen emlékeznek rá, hogy a SIM-kártya eredetileg éppen akkora volt, mint egy bankkártya. Ezt az időt idézi az a kártya alakú műanyag lap, amelyből ma is kitörhető a kisebb, chipes egység – régebben a nagy egész jelentette a SIM-kártyát.

Fogyó eszköz
©

Az 1991-ben bemutatott, több mint 3500 mm3-es plasztikot gyorsan leváltotta a sokkal kisebb változat: a telefonok általános fejlődéséről is sokat elmond, hogy az előfizetői azonosító modul öt éven belül kevesebb mint tizedére zsugorodott. Az azóta kétszer is tovább kicsinyített SIM-kártyánál mégis éppen ez, a helyigény az egyik probléma: mind nagyobb akadályát jelenti az egyre kisebb mobileszközök kifejlesztésének. A jelenlegi csúcsmodellekbe való nanoSIM ugyan már csak 72 mm3-es, de ez még egy telefonban is értékes helymennyiséget jelent, amit mással is ki lehetne tölteni, a még kisebb készülékek, például az önálló használatra is alkalmas okosórák esetében pedig akár siker vagy bukás kérdése lehet.

A hagyományos SIM elhagyásának gondolata éppen ezért az okoseszközök gyártóinak fejében fordult meg először. Az Apple például évek óta foglalkozik egy ilyen forgatókönyvvel. És nem is csak a hely felszabadítása, hanem a felhasználókkal való közvetlenebb kapcsolat kiépítése miatt is: még Steve Jobs álmodott egy önálló, szolgáltatók fölötti kommunikációs birodalomként működő Apple-ről (lásd Szakítópróba című keretes rásunkat), az ehhez vezető út egyik lépése pedig éppen a SIM elhagyása lehetne.

Mivel mind a hang-, mind az adatforgalmazás annak segítségével zajlik, egyelőre ez az apró lapocska jelenti a mobilszolgáltatók legerősebb kapcsát az előfizetőikkel. Ha ezt sikerülne kiiktatni, akkor a mobiltulajdonosoknak nem kellene minden telefonvásárláskor SIM-kártyát cserélniük, netán a régi és az új telefon SIM-foglalatának különbsége miatt újat igényelniük. További előny, hogy az előfizetők szoftveresen, egy-két gombnyomással válthatnának szolgáltatót.

Éppen ezért nem tetszett a készülékbe külön behelyezendő kártyát a telefonba „égetett”, virtuális formában leváltó eSIM (embedded SIM, azaz beépített SIM) ötlete az operátoroknak. De a legfontosabb iparági szereplőket – így a gyártókat is – tömörítő GSM Szövetség (GSMA) végül az eSIM mellé állt. A szolgáltatói hozzáállás módosulásában a gyártói lobbi mellett alighanem a változás elkerülhetetlenségének belátása is szerepet játszott. Ráadásul a közösen elfogadott szabvány nagyon messze van a Jobs-féle álomtól, az operátoroknak így is jókora befolyásuk lesz a SIM fölött. A GSMA állítása szerint még jól is kijöhetnek a változásból: a logisztikai költségek mellett megspórolják a fizikai kártyák későbbi innovációja esetén fellépő fejlesztési ráfordításokat, ráadásul új szolgáltatásaikra is könnyebben alkalmassá tehetik majd a rendszert.

Filmszerűen feltekercselt kártyachipek. Nem forog tovább
©

Az első, véglegesnek tűnő eSIM szabványú készülék végül nem az Apple-é lett – ők egy ezzel jó eséllyel kompatibilis, saját verzióban hisznek –, hanem a Samsungé: a Gear S2 okosóra mobilnetes verziójában már virtuális SIM-kártya van. Másban nem is nagyon lehetne, a szabványt ugyanis még csak okosórákra, fitneszkarpántokra és egyéb kütyükre vonatkozó verzióban adta ki a GSMA, az okostelefonos sztenderd várhatóan valamikor a nyáron érkezhet. Innentől a szolgáltatók térfelén pattog a labda, hiszen nem sok gyártó meri majd kockáztatni eSIM-es eszközök piacra dobását, ha azokat a megcélzott vásárlók nem tudják használni a mobilhálózatokon.

A legnagyobb európai operátorok közül elsőként a brit Vodafone és a spanyol Telefónica támogatták a Samsung órájának használatát. Az Európában a legtöbb bevételt elkönyvelő német telekommunikációs óriás, a Deutsche Telekom már tavaly engedélyezte hálózatán az Apple SIM használatát, és tavalyi ígéretük szerint még az idén így tesznek az eSIM szabványú készülékekkel is.

A SIM-reform hazai időpontját illetően az operátorok magyarországi leányvállalatai egyelőre nem túl markáns álláspontot képviselnek. A Magyar Telekom „akkor fogja támogatni az eSIM-et, amikor elérkezik annak kora”, a Telenornál „jelenleg vizsgálják az üzleti és műszaki vetületeit”, a Vodafone-tól pedig lapzártánkig nem érkezett válasz a hazai bevezetést firtató kérdésünkre. A technológiát viszont, úgy tűnik, nem lehet megállítani: a GSMA és iparági szakértők becslései szerint az eSIM tömeges elterjedése jövőre vagy legkésőbb 2018-ban várható.

Szakítópróba

A nagy telefongyártók közül az Apple ápol(t) a legkevésbé felhőtlen kapcsolatot a mobilszolgáltatókkal – a technológiai nagyvállalat, ahogy hazájában, az Egyesült Államokban, úgy Magyarországon is szigorú feltételeket szabott az iPhone-t értékesítő szolgáltatóknak. De még a legfurcsább különcködés is óvatos kérésnek tűnik ahhoz képest, amit Steve Jobs eredetileg a fejében forgatott.

 

A vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatások egyik úttörőjeként számon tartott John Stantont az iPhone 2007-es megjelenése előtt néhány évvel avatta be Jobs az eredeti elképzelésébe. Az ő elbeszéléséből, de más forrásokból is ismerhető álom szerint Steve Jobs nem megregulázni szerette volna a mobilszolgáltatókat, hanem egyenesen megkerülni. A megvalósíthatatlannak tűnő tervek megvalósításáról is híres ikonikus vezető egy egész világot behálózó wifihálózatot képzelt el, melynek alapját a routergyártókkal való megegyezés jelentette volna. A wifihálózatokat biztosító eszközök készítői – nyilván nem ingyen – külön csatornát biztosítottak volna az Apple számára, melyen csak az iPhone-ok adatalapú hang- és netforgalma zajlik. A technikai lehetőség megteremtése után az Apple és a routergyártók arra ösztönözték volna a felhasználókat, hogy tegyék elérhetővé ilyen módon a netkapcsolatuk egy részét mások számára is; ezzel a sűrűn lakott városokat szinte teljesen behálózva az ingyenes wifihotspotokkal. Ha az álom megvalósul, Jobsék nemcsak a mobilszolgáltatókat kerülték volna meg, hanem a kormányokat is: az operátorokkal ellentétben az Apple-nek nem lett volna szüksége arra, hogy drága frekvenciahasználati jogosultságokért lobbizzon. E víziót Jobs még 2007 körül elvetette, a szolgáltatók némelyike viszont – igaz, csak adatforgalomban – megvalósította. Itthon a Magyar Telekom és a UPC működtet hasonló, ingyenwifis szolgáltatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetények, még drágább lesz a téli csemege

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Erre induljon, ha külföldön keresne munkát

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot