szerző:
hvg.hu

A világon nagyon kevés országban került ma különleges ételsor a Google logójába, érdekes módon közéjük került Magyarország is.

Fontos nap a mai a műanyag ételmásolatok történetében, ezt jelzi ma a Google. 121 éve ezen a napon született ugyanis Takizo Iwasaki, aki a harmincas években életre hívta ezek divatját. A japánban csak “sampuru” néven emlegetett apróságokat gyakran teszik a szigetország éttermeinek kirakatába. Az igazihoz időnként megszólalásig hasonlító, de műanyagból készült ételek látványa ugyanis étvágygerjesztőleg hat az arra járókra.

Elrejtettek egy játékot Google-ban, így hívhatja elő

A kitalálás után, és még múlt évszázad közepén még viaszból megalkotott sampuruk (“minták”) ma már szilikonból készülnek. Látványuk a turistáknak kifejezetten hasznos lehet: nem egy 2-3 soros leírás alapján kell elképzelni az ételt, hanem még a rendelés előtt ott a vizuális segítség.

Érdekesség, hogy az Iwasaki születésére emlékező, műanyag ételekből kirakott Google-felirat világszerte mindössze 9 országban látható a kereső logója helyett. Illetve nem is ez az érdekesség, hanem hogy ebbe a szűk körbe úgy is bekerült Magyarország, hogy nálunk nem igazán látni sampurukat az éttermek kirakataiban. (Esetleg a nagyszülők házában egy-egy almát, banánt vagy narancsot.)

©

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!